Договорените минимални осигурителни прагове нарастват средно с 5,6%
Договорените минимални осигурителни прагове нарастват средно с 5,6% / снимка: sxc.hu

Средно с 5.6 процента ще се увеличат минималните осигурителни прагове, договорени между синдикати и работодатели за следващата година, съобщиха от КНСБ след днешното финализиране на преговорите.

Постигнати са споразумения в 30 икономически дейности в отраслите „селско и горско стопанство” , „лека промишленост”, „машиностроене”, „здравеопазване”, „енергетиката”. Споразумения са постигнати и във „водоснабдяване”, „търговия”, „туризъм”, „пощенска и куриерска дейност”, „охранителна дейност” „строителство”, „пътно строителство”. Най-висок процент на нарастване на МОД в отделните квалификационни групи професии има в отрасъл „туризъм” – 12,5%. С 15 процента ще бъде увеличен минималният осигурителен доход за операторите на машини в селското стопанство. Досега за тази квалификационна група важеше минималният осигурителен праг от 357 лева, обясни пред Дарик Светла Василева, председател на федерацията на независимите синдикати в земеделието. По думите й в отрасъл земеделие има 9 квалификационни групи, като за осем от тях минималният праг ще се увеличи с 5 процента, за един – с 15 процента. Това ще даде шанс на хората да се осигуряват върху по-голяма сума, което ще се отрази и върху размера на пенсиите им, обясни Василева.

Въпреки проведените преговори не са постигнати споразумения в отраслите металургия, в почти всички икономически дейности от хранителна и преработваща промишленост, химическа промишленост и добивна промишленост. Не са постигнати споразумения и в транспорт, далекосъобщения, пивоварна промишленост.