/ МВР, пресцентър
България и Сърбия подписаха споразумение за намаляване на цената на роуминга. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Ивайло Московски и министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич подписаха въпросния меморандум.
 
Документът бе парафиран в присъствието на премиера на България Бойко Борисов, президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Гърция Алексис Ципрас и министър-председателя на Румъния Михай Тудосе, в рамките на провелия се днес в Белград Съвет за сътрудничество на високо равнище между четирите държави, съобщиха от правителствената информационна служба.
 
Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония

Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни договорености помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.
 

МС, пресцентър


От поевтиняването на разговорите в роуминг ще се възползват близо 14 милиона граждани на двете държави. Сърбия е втората държава от Западните Балкани, с която се подписва такъв меморандум.
 
По-ниски цени на роуминга в държавите от Западните Балкани

Това е поредната крачка към изпълнението на един от основните приоритети, за които страната ни ще работи в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - комуникационна свързаност между Западните Балкани и държавите членки.
 
Цените за услуги в роуминг между България и Сърбия варират от 2,99 лв. до 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт и са едни от най-високите в Европа.
 

БГНЕС


Продължават лидерските срещи в Белград. Днес ще бъдат обсъдени общи проекти в областта на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата за интеграцията на държавите в региона.