БНБ критикува предложения за промени за кредитите
БНБ критикува предложения за промени за кредитите / снимка: Sofia Photo Agency
БНБ критикува предложения за промени за кредитите
70110
БНБ критикува предложения за промени за кредитите
  • БНБ критикува предложения за промени за кредитите

БНБ разкритикува предложенията премахването на таксата за кандидатстване за кредит, както и промените при формирането на лихвата в Закона за потребителския кредит.

В бюджетната комисия в парламента подуправителят на БНБ Димитър Костов предупреди, че ако отпадне таксата за разглеждане на документите, реално разходите на банката ще трябва да се прехвърлят върху кредитополучателите.

Костов призова и за прецизиране на текстовете за лихвения процент и недопускане на неточности.

По отношение на формирането на лихвите по кредитите, подуправителят Димитър Костов е категоричен, че то трябва да става на базата на методика, която да стъпва на някаква публично достъпна информация, каквито са индексите и статистическата информация, като става дума за лихвената статистика, която е масово достъпна от страницата на БНБ.

От своя страна от асоциацията на банките предупредиха, че обвързването на лихвите с някои от индексите на международните пазари ще доведе до увеличаването им. "Идните години най-вероятно ще видим значително по-високи нива на всички тези международни индикатори, защото централните банки в един момент ще тръгнат да си събират това, което в момента и по-рано се е изсипвало на пазара. Събирането става чрез повишаване на основния лихвен процент. Представете си какво би станало, ако вземем, без много да мислим, индикатор от други пазари, който днес е исторически много нисък и изглежда изгоден. Много подобно със ситуацията с кредит в швайцарски франкове, когато изглеждаше, че са най-тарикатският вид кредит до момента, в който не се обърна трендът и те станаха възможно най-неизгодният кредит", коментира председателят на банковата асоциация Левон Хампарцумян.

Вносителите на законопроекта бяха категорични, че е много важно да се осигури прозрачно формиране на лихвите, като по този начин конкуренцията на пазара ще ги държи на ниски нива.