Трафикът на антики и бездействието на държавата
Трафикът на антики и бездействието на държавата / netinfo

Десетки хиляди са античните предмети, които годишно се изнасят от границите на България. Сред тях ценни монети, старинни фигурки и дори златни и сребърни украшения, струващи понякога десетки хиляди лева. Тези предмети на древното изкуство, вместо да стоят по витрините на родните музеи, често се отзовават в касите на някой антиквар в Германия, Италия или Австрия, а дори и в сейфовете на някоя японска банка.

По този начин държавата ни губи националното си историческо наследство, а иманяри и трафиканти на антични предмети стават направо казано милионери. Освен това обаче същите тези хора наемат големи площи земя в близост до археологически обекти и я разкопават с багери, като по този начин нанасят вреда на някои от античните предмети, открити там.

И докато всичко това се случва, държавата няма дори и единен регистър, в който да са описани антиките – дори и тези, които се съхраняват в музеи и църкви. По този начин пък безнаказани остават и кражбите на цели колекции древни предмети, тъй като след време властите у нас просто не могат да докажат, че произходът им е от България.

Точно за тези проблеми – трафикът и незаконната продажба на български антики в чужбина ще ви разкажем.

Около 10 са престъпните групи в страната, които се занимават с трафик на антични предмети за чужбина. Експерти от полицията разказаха пред Дарик, че най-често отделните групи се оглавяват от хора, имащи историческо или археологическо образование – това в някои случаи са дори и преподаватели в родни висши учебни заведения. Начело на тези престъпни организации стоят хора били преди време в редовете на някоя от престъпните групировки у нас. Това са и хората, които най-често финансират дейността на така наречените иманяри и антиквари, а след това чрез сложни канали уреждат и безпрепятствения трафик на антиките до аукционите в чужбина.

Полицаи, пожелали анонимност, разказаха пред Дарик радио и това, че такива действащи групи в момента има в няколко града у нас – най-силната организация е във Враца и се оглавява от хора, близки до бившата групировка Империал, начело на която дълги години стоеше Валтер Папазки. В момента тази група копае с багери и друга землекопна техника района около Арчар, където има археологически обекти. След разкриването на някакви ценни предмети от древността те отиват при специалист, който им поставя цена и почиства. След това най-често антиките престояват около два-три месеца в касите на някой антикварен магазин, собственост на доверен на групата човек. А след това чрез канал през границата поема за Италия или Австрия.

По тази схема от страната ни са били изнесени стотици, а според някои и хиляди антични предмети – монети, статуетки и дори отделни експонати оръжие, чиято цена е най-висока в западните антиквариати.

Другата група, която действа в момента у нас и се води за сравнително голяма, работи в района на Велико Търново. Полицаи разказват пред Дарик, че тук в организацията влизат дори и специалисти - историци и археолози, които често се занимават с оценка на намереното или откраднатото – естествено, срещу достатъчно голяма сума пари. За никого не е тайна, че в старата българска столица антикварните магазини са десетки, а в тях могат да бъдат открити с малко повече късмет и истински антични съкровища - естествено обаче с неясен произход.

Именно във Велико Търново се провежда и един от най-големите за страната ни нелегални аукциони на древни предмети. Говори се, че на сбирките идват антиквари от цялата страна, а понякога дори и от чужбина. На сбирките на тези хора официално се обменя информация за новостите в този бизнес, но всъщност целта на подобни събирания са търговете, които се провеждат на тях. Очевидци разказаха пред Дарик, че на подобен търг преди време именно в старата столица се е продавала древногръцка монета, наречена електрон – тя е смесица от сребро и злато и в момента в света има едва няколко десетки броя от нея. Цената и достига 6 хиляди евро, а музеи и антиквариати на запад дават огромни суми, само за да я притежават.

Според информация на Дарик в момента в България има две подобни монети - едната се намира в антикварен магазин във Варна, а другата в частна колекция на наследниците на известен български възрожденец.

След като се снабдят с достатъчно скъпи антични предмети, престъпните групи започват да действат по осигуряване на трафика на предметите в чужбина. Полицаи твърдят, че каналите за износ от България са два. Единият, който е и най-голям, минава през летище София и в него участват и митничари, и гранични полицаи.

Другия канал е през Дунав Мост с влак – той е един от най-добре разработените, като от там годишно минават стотици антики, скрити в двойни дъна на куфари или пък в гумите на автомобили.

От МВР разказаха пред Дарик радио, че в последните няколко месеца почти е затихнал и един друг канал за износ на антики – този чрез колетните пратки. Там рискът бил много голям и поради тази причина трафикантите се отказали от него.

Масово нахлуване на чужденци, занимаващи се с изкупуване на антики, се забелязва в страната в последните две–три години, разказват пред Дарик антиквари. Сред тези, които идват от чужбина, са хора, определено разбиращи от антики, но повечето са такива, които купуват на килограм, без да разбират нито от история, нито от археология или нумизматика. Това според полицията улеснява пласирането на фалшиви монети и други предмети от древността. Такива често могат да се срещнат в България като най-често се произвеждат в работилници във Врачански регион, а след това се пласират на различни места в страната. Ако човекът, който ги продава, успее да ги пласира, след това тези фалшификати отиват в аукциони на Запад, където експерти разпознават фалшификата, а загубата остава за човека, който ги е купил в България.

Често обаче групите, които разпространяват фалшиви антики и се занимават с трафик на истински, са едни и същи. Така дейността в този бранш е монополизирана от години и трудно се допускат нови играчи. Престъпните организации работят и с техника, струваща стотици хиляди долари, за които полицията направо казано може да си мечтае.

Наскоро такава скъпа техника бе изложена и в музея в Бояна, а стойността й бе определена на над 100 хиляди евро от експерти. Наличието на огромен бюджет на такива групи още повече затруднява работата на полицаите, които често са принудени да се справят с подръчни средства в екстремни ситуации.

Полицията ще започне постоянни проверки по антикварните къщи в страната, това съобщи пред Дарик радио директорът на отдела за борба с престъпления срещу собствеността към националната полиция Пламен Василев. Този отдел се занимава от години с разработки срещу трафикантите на антики у нас. Преди месец от полицията успяха да разбият и една от най-големите организирани подобни групи – тази на братята от Кнежа.

За тази операция, както и изобщо за престъпните групи у нас, изнасящи древни предмети в чужбина, чуйте какво каза Пламен Василев в прикачените звукови файлове.

Така на практика, въпреки действията на полицията, всяка година стотици антики излизат от България в посока Виена, Верона или Мюнхен. Като че ли най-добре е в случая държавата да направи нещо наистина нужно за опазването на наследството си – да създаде регистър.