В света на анимацията и проекта Българ с Неделчо Богданов от 40 до 40
В света на анимацията и проекта Българ с Неделчо Богданов от 40 до 40 / Личен архив

Проектът "40 до 40" представя Неделчо Богданов, чийто глас е разпознаваем като гласа на анимационния герой Българ от едноименната поредица. Неделчо дава живот на идеята си за Българ още през 2008 година - анимационна поредица, която по сатиричен начин пресъздава българската действителност. Това е един от малкото смели проекти в посока анимационни филми в България, който се радва на интерес и много почитатели през последните години.

Неделчо е роден в морския град Несебър и завършва режисура в НАТФИЗ. Занимава с анимация от 13 години. Участвал е в десетки международни фестивали, а филмът му "Екип 54" е представен на престижни фестивали в Холивуд, Нешвил, Атланта, Сараево, Румъния, Ирландия.

Колко е трудно да се създава изкуство у нас, защо "Българ" се сравнява с гиганти в анимацията като поредицата "Семейство Симпсън" и с какво ще ни изненада в края на годината? За това е следващият разговор с Неделчо Богданов в Следобедният блок на Дарик.


Представяме идейния двигател и гласа на анимационната поредица "Българ". Благодарение на Ники Кънчев имах удоволствието да се запозная с тази поредица преди много време. Отдавна исках да се запозная и с теб, за да ти кажа, че това е страхотен проект. Как ти  хрумна идеята за тази поредица?

Неделчо Богданов:
Имах идея да създам един град, пълен с герои. Всеки герой да се отличава с определен характер. Гледам по смешен начин да разкажа това, което се случва с тях. Постоянно ми хрумват някакви идейки, които вкарам в определени епизоди.

Имаш ли си любим герой?

Неделчо Богданов:
Мина много време и вече си ги обичам всичките. В началото най-много харесвах Пешо. Сега се радвам на всичките - Българ, Аспарух. Радват ме и главните, и второстепенните герои.

Наименованието "Българ" е много точно казано, защото се свързва с  обобщения образ на българина, нали?

Неделчо Богданов:
Да, така е.

Не те ли притесняваше това, че реално такова име не съществува?

Неделчо Богданов:
Не, никога не ме е притеснявало. Аз го измислих през 2001-ва като заглавие на  комикс. Тогава нямах притеснения дали ще бъде видяно. Създадох комикс за себе си и така героите останаха с тези си имена. Нарочно кръстих комикса така, за да обединя идеята около българина.

Градът, в който се развива действието, е реален, нали?

Неделчо Богданов:
Да,това е градът, в който съм роден - Несебър.

Нямаше ли желанието да измислиш несъществуващ град?

Неделчо Богданов:
Имах това желание. Когато започнах моя проект, много се чудех. Това щеше да ми даде повече възможности. От друга страна обаче, много обичам своето градче. То е много красиво. Вдъхновява ме да правя тази поредица и да измислям тези герои.

Кога откри в себе си таланта да рисуваш?

Неделчо Богданов:
Рисувам откакто се помня. Жалко, че не пазим комиксите от четири-петгодишната ми възраст. Още тогава съм започнал да рисувам и то точно такива разказвателни неща.

Какви бяха първите отзиви? Имаше ли критики?

Неделчо Богданов:
В началото някои ме съветваха да сменя актьорите, защото тези - селските момчета - няма да бъдат харесани и гледани. Други пък не одобряваха сценария и искаха да бъде по-американчен. Но аз си имам своето виждане и не се опитвам да подражавам. Трети смятаха, че визията може да е много по-добра. В това отношение ние се развиваме с всяка изминала година. Сега, като върна лентата назад, виждам, че героите са били по-грознички и не толкова интересни. С всяка  следваща година стават по-хубави и забавни.

Как реагираш, когато сравняват твоята поредица с анимационния филм The Simpsons?

Неделчо Богданов:
Доволен съм. За да ме сравняват със Simpsons, означава, че съм постигнал нещо. Можеха да ме сравняват с нещо по-слабо.

Ти фен ли си на тази поредица?

Неделчо Богданов:
Да, фен съм й.

Благодарение на "Българ" ти стана част от проекта "40 до 40" - това е общност от млади хора, които се стремят да променят средата, в която живеят. Как гледаш на попадането си в проекта?

Неделчо Богданов:
Много се радвам. Изненадах се, но ми стана приятно. Инициативата е страхотна. Радвам се, че я има и ви благодаря.

Как реагираха твоите близки? Какво споделиха с теб?

Неделчо Богданов:
Родителите и приятелката ми се зарадваха много. Аз съм чувал за тази класация по света по време на пътешествията ми в чужбина. Може би като набере сила, ще стане още по-популярна.  Аз се радвам, че още от първата година съм номиниран.

Личи си, че това, което правиш, ти носи удоволствие. В същото време то е и отговорност. Все повече хора гледат това, което правиш. Така ти можеш да им влияеш, да посочваш кое е правилно, кое не. Как гледаш на това?

Неделчо Богданов:
Отначало гледах по-пренебрежително. Вече усещам отговорността и се стремя да подбирам сценария и героите. Да не се заяждам с личности. В моите поредици няма псувни, защото знам, че и много деца ги гледат. Не искам да им показвам вулгарности и простотии, които аз самият не харесвам.

"Българ" е много популярен сред българите в чужбина.

Неделчо Богданов:
Стана популярен чрез интернет. Не знам българите в чужбина какво следят. Предполагам, че много хора следят поредиците в интернет.

Интересното е, че точно това, което им показваш, не им е харесвало и затова са избягали от него, а в същото време гледат твоите поредици… Как си обясняваш това?

Неделчо Богданов:
Радваш се на тези неща, които са те дразнели и после са били осмени. Истинските неща печелят много повече, отколкото измислените. Ако бях измислил живот, различен от действителния, поредицата нямаше да се гледа, нямаше да е интересна. Ние, българите, сме тук и живеем по този начин, и е нормално да осмиваме това, което ни заобикаля.

Какво те дразни напоследък?

Неделчо Богданов:
Напоследък съм изнервен, защото се опитвам да започна пълнометражен филм за "Българ". Вече започнахме работата по филма и заради това съм под напрежение. Потънал съм в това начинание и нищо друго не забелязвам.

От какво имаш нужда по този филм?

Неделчо Богданов:
Остава да го направя. Имам си екипа и актьорите. Всичко, което съм искал, съм го намерил. Мислим още в края на годината да го пуснем по кината.

Каква линия ще следва? Не е много лесно да събереш толкова много епизоди и пъстрота в един краен продукт, нали?

Неделчо Богданов:
В началото това беше притеснително и за мен. Сега, след като имам сториборд и сценарий, съм по-спокоен.

Пожелавам ти успех. Стискам палци всичко, което си планирал, да се нареди. Чакаме към края на годината този твой филм. Как ще се казва?

Неделчо Богданов:
В момента  работното заглавие е "Българ - филмът".