Кметът на Болярово изрази опасенията си, че заради тежките процедури, изисквани в подобни случаи, има опасност и през зимата хората да останат във фургоните
На 2 милиона лева са оценени щетите, понесени от хората, останали без единственото си жилище след пожарите в община Болярово.

Сумата обяви кметът на общината Христо Христов по време на днешната сесия на местния парламент. Става дума за тринадесет домакинства от селата Воден и Крайново.

Общински съвет-Болярово гласува еднократна помощ за тях, а в допълнение съветниците и кметът даряват юлските си заплати за пострадалите от огнената стихия.

Общински съветници даряват заплатите си в помощ на пострадалите от пожарите във Воден и Крайново


"Извършена оценка на щетите, понесени от 13 домакинства във Воден и Крайново, които останаха без единственото си жилище, възлиза на около 2 милиона лева", обяви пред общинските съветници кметът Христо Христов.

На 25 юли са изпратени писма с доклади от инспекцията и с размер на сумата, необходима за изграждане на нови жилища. Те са адресирани до служебния премиер Димитър Главчев, до Междуведомствената комисия към Министерски съвет и Министерство на финансите.

Кметът на Болярово изрази опасенията си, че заради тежките процедури, изисквани в подобни случаи, има опасност и през зимата хората да останат във фургоните. Към момента има проявен интерес от няколко фирми, които желаят да предоставят сглобяеми къщи на най-пострадалите.

Експертна комисия, направила оглед на изгорелите къщи, е излязла със заключение, че старите основи не могат да се ползват и трябва да бъдат сринати напълно. От днес екип от общински служители и общи работници започва разчистването на терените на 13-те основни жилища.

След огнения ад във Воден: Разруха, сълзи, пустош и погубени животи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всички контейнери вече са разположени в дворовете на пострадалите. Очаква се да бъдат доставени телевизори, бойлери, готварски печки, перални, климатици и хладилници. Български червен кръст ще осигури спално бельо, възглавници и кухненски прибори.

Очакват се и матраците за леглата, дарени от частна фирма. Преди два дни Сливенският митрополит Арсений направи дарение от маси и столове за настанените в контейнерните жилища.

За останалите, пострадали от пожарите къщи, които обаче не са обитавани постоянно и не са основни жилища, също ще се извърши оглед и описване на щетите. Такива са общо 41 имота.

На днешното си заседание Общински съвет гласува еднократна помощ за 13-те семейства в общ размер от 16 000 лева. Осем от собствениците на изгорели жилища още днес ще получат сума от по 1000 лева всеки.

Останалите, които са повече от един човек в домакинство, по 1600 лв. Десет от домакинствата са в село Воден, а три в Крайново. Съветниците и кметът на общината даряват заплатите си за месец юли за пострадалите от пожарите.

Сумата е близо 10 000 лева. Тя ще бъде прибавена към дарителската сметка, обявена от община Болярово. До 25 юли постъпленията в нея надхвърлят 53 000 лева, внесени от 198 дарители, отчете кметът на общината.

Екип на Областна дирекция „Земеделие” започва да приема заявления от земеделски стопани, също понесли щети от пожарите в Боляровско. Документи ще се приемат в общинската поземлена комисия.

В огнен капан: Село Воден е в пламъци, всички жители са евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

"С цел превенция, от понеделник представители на Министерство на отбраната, оборудвани с тежка техника, ще започнат разораването на защитни пояси около всички населени места в общината", обяви още Христо Христов.

"Въпреки изградената допълнителна клетка на мобилни оператори, проблеми с обхвата продължава да има, бе коментирано още на днешната сесия в Болярово. Частично покритие се отчита в селата Горска поляна, Воден и Странджа.

В някои места положението е „тука има, тука няма”, коментира кметът на общината Христо Христов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Севдалина Кръстева, БТА