Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
77921

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
  • Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма
  • Пчелари от Враца издават тайната защо пропадна социализма

Знаете ли защо пропадна социализма? Според бай Киро, дългогодишен пчелар от Враца - защото Маркс не бил добър пчелар! Два от най-известните постулати на Маркс били изведени точно от наблюдения върху пчелните кошери, тъй като баща му бил пчелар. „В кошера като се натрупа определена маса с пчели или храна, се стига до качествено изменение – пчелите почват да се роят и създават две семейства – тоест  „Количественото натрупване води до качествено изменение“.

Другият постулат „На всекиму според потребностите, от всекиму според способностите“ също е валиден за кошерите. Всяка пчела взима храна спрямо потребностите на работното й място. Но комунизмът не успя, защото Маркс бил слаб пчелар. Той отрекъл частната собственост, а пчелите толкова много я защитават и опитват да я усъвършенстват“, категоричен е бай Киро.

Днес е св.Харалампи, празник на пчеларите. В сдружението им във Враца членуват 35 човека.  Една от задачите, които са си поставили за тази година е да влязат в училищата и да популяризират меда, и пчелните продукти, обяснява председателят Иван Палушев. „Желанието ни е да накараме младите хора да  ги вкусят и да научат повече за тях“. Сред другите задачи е „сработването“ със земеделските производители.

"Част от тях вече се съобразяват с пчеларите и информират, когато започне пръскане на посевите, но не всички го правят. Всеки втори пчелар е претъпявал загуби от некоректни зърнопроизводители. Като напръскат и пчелите загиват. А без пчели на много места няма да има реколта“. Липсата на субсидии също притеснява хората от бранша, въпреки, че наличието на пчели и отглеждането на кошери е важна част от хранителната верига.



Пчеларите от Северозапада вече провеждат разговори за съвместна работа по редица проблеми, един от които е ниската изкупна цена на меда. „Ние даваме меда на прекупвачи по 4 лв. Те само го сипват в буркани и го предлагат вече на 10 лв. Това не е ли експлоатация? Крайно време е да се обединим и тази година сме казали – под 6 лв. няма да го даваме“, категорични са пчеларите.

Днешният ден нашите предци наричали още и Чуминден. Празнували в чест на болестта чума, която в народните представи изглеждала като старица, която вечно пътува, носи със себе си един тефтер за да записва кои хора ще разболее. Обикновено нейни жертви ставали блудниците, лъжците и хайдуците. Нашите баби и дядовци на този ден слагали богата трапеза, прекаждали я и след това я раздавали по махалата, заедно с питките намазани с мед. А къщната работа не била за препоръчване.

Точно с работата е свързана още една пчеларска тайна, която издаде общинският съветник Мирон Драганов: „Човек не трябва много да се впуска да работи, защото една пчела, която се ражда в началото на лятото, когато се работи денонощно - живее 30 дни, докато тази, която се ражда втората половина на лятото и спи в летаргия цяла зима - живее 6-7 месеца. Така, че не трябва и много да се напъваме!“, съветва с усмивка пчеларят.