Тържествена света литургия бе отслужена днес в храма „Възнесение Господне“ в село Търняне от Видинския митрополит Даниил. Поводът за това е изографисването на храма, където се събраха жители на селото, дарители и гости. Кметът на Видин Огнян Ценков изрази своето задоволство от успешно реализираната инициатива и поздрави присъстващите: „Хората на това малко селце получиха своя дар и сбъднаха една отдавнашна мечта. Радвам се, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, с общи усилия помогнахме и стоплихме сърцата им, за да влизат с радост и надежда в своя храм“ – каза той. Ценков припомни, че в  навечерието на Коледа миналата година Община Видин стартира благотворителна кампания под наслов „Дар за храма“, в която се включиха много граждани на Видин. Той отбеляза, че селото никога не е имало църква, затова жителите му решават на общо събрание през 2003 г. да бъде построен духовен храм с доброволен труд и дарения. През 2004 г. се прави първата копка на бъдещия параклис, а през 2007 г. той е завършен. Само до преди година вътрешността на храма не бе  изографисана и той не можеше да изпълнява пълноценно своите функции.

Кметът на Общината изказа своята благодарност към всички дарители, сред които са народният представител Владимир Тошев,  председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, Жоро Василев, който има голяма заслуга и за изграждането на параклиса, Люба Монова, член на Църковното настоятелство на селото, художниците, предоставили безвъзмездно своя труд – Иво Маринов, Димитър Вецин и Чавдар Петров, жители на селото, които също помагат според възможностите си.


Огнян Ценков подари икона на Света Богородица за новоизписания храм.

Художникът Иво Маринов благодари от свое име и от името на колегите си на кмета на Община Видин за дарените от него лични средства в подкрепа на кампанията, с което дава пример и на много други хора да даряват.

Видинският митрополит Даниил подари на Огнян Ценков, в знак на благодарност, издание на книгата „История славянобългарска“.