Кметът и митрополитът
Кметът и митрополитът / Община Видин
Тържествена света литургия бе отслужена днес в храма „Възнесение Господне“ в село Търняне от Видинския митрополит Даниил. Поводът за това е изографисването на храма, където се събраха жители на селото, дарители и гости. Кметът на Видин Огнян Ценков изрази своето задоволство от успешно реализираната инициатива и поздрави присъстващите: „Хората на това малко селце получиха своя дар и сбъднаха една отдавнашна мечта. Радвам се, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, с общи усилия помогнахме и стоплихме сърцата им, за да влизат с радост и надежда в своя храм“ – каза той. Ценков припомни, че в  навечерието на Коледа миналата година Община Видин стартира благотворителна кампания под наслов „Дар за храма“, в която се включиха много граждани на Видин. Той отбеляза, че селото никога не е имало църква, затова жителите му решават на общо събрание през 2003 г. да бъде построен духовен храм с доброволен труд и дарения. През 2004 г. се прави първата копка на бъдещия параклис, а през 2007 г. той е завършен. Само до преди година вътрешността на храма не бе  изографисана и той не можеше да изпълнява пълноценно своите функции.

Гостите
Община Видин

Кметът на Общината изказа своята благодарност към всички дарители, сред които са народният представител Владимир Тошев,  председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, Жоро Василев, който има голяма заслуга и за изграждането на параклиса, Люба Монова, член на Църковното настоятелство на селото, художниците, предоставили безвъзмездно своя труд – Иво Маринов, Димитър Вецин и Чавдар Петров, жители на селото, които също помагат според възможностите си.

Храмът
Община Видин


Огнян Ценков подари икона на Света Богородица за новоизписания храм.

Художникът Иво Маринов благодари от свое име и от името на колегите си на кмета на Община Видин за дарените от него лични средства в подкрепа на кампанията, с което дава пример и на много други хора да даряват.

Видинският митрополит Даниил подари на Огнян Ценков, в знак на благодарност, издание на книгата „История славянобългарска“.