Община Видин предотврати кражба на статуята от фонтана пред Стамбол капия. Това се случи днес сутринта по подаден сигнал от граждани. При проверка на място бе установено, че статуята е подготвена тази нощ за кражба. Веднага бе разпоредено на екип от работната група на общината да укрепи за пореден път статуята. „Това е трети опит за кражба на този предмет", уточниха от администрацията.

Подобен случай имаше неотдавна на същото място. В края на месец август 2010 година, група младежи направиха опит за кражба на бронзовия герб от Стамбол капия, който също бе осуетен с намесата на граждани. Знакът на града, след приключване на следствието, бе върнат на общината. Той бе основно почистен и отново монтиран на мястото си. Бронзовият герб на Видин с надписа „На Дунава вечен страж" е изработен от италиански майстор през 1936 година. Десетилетия наред той краси главната порта на видинското кале Стамбол капия в центъра на града.

Заради вандалски прояви във Видин пък общината монтира нови осветителни тела в крайдунавския парк, нови кошчета и нови туристически табели. Предстои поставянето и на карти и указателни табели, обозначаващи най-известните туристически забележителности.