Община Видин предотврати кражба на статуя от фонтан
Община Видин предотврати кражба на статуя от фонтан / снимка: Община Видин

Община Видин предотврати кражба на статуята от фонтана пред Стамбол капия. Това се случи днес сутринта по подаден сигнал от граждани. При проверка на място бе установено, че статуята е подготвена тази нощ за кражба. Веднага бе разпоредено на екип от работната група на общината да укрепи за пореден път статуята. „Това е трети опит за кражба на този предмет", уточниха от администрацията.

Подобен случай имаше неотдавна на същото място. В края на месец август 2010 година, група младежи направиха опит за кражба на бронзовия герб от Стамбол капия, който също бе осуетен с намесата на граждани. Знакът на града, след приключване на следствието, бе върнат на общината. Той бе основно почистен и отново монтиран на мястото си. Бронзовият герб на Видин с надписа „На Дунава вечен страж" е изработен от италиански майстор през 1936 година. Десетилетия наред той краси главната порта на видинското кале Стамбол капия в центъра на града.

Заради вандалски прояви във Видин пък общината монтира нови осветителни тела в крайдунавския парк, нови кошчета и нови туристически табели. Предстои поставянето и на карти и указателни табели, обозначаващи най-известните туристически забележителности.