Кметът на Монтана Златко Живков ще постави три основни проблема на общините от пограничните райони пред конференция за последиците на многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020.

Форумът се провежда в зала 3 на НДК и е част от българското европредседателство. В проявата участват членовете на Бюрото на КР и на комисия COTER, както и български политици и кметове.

Живков ще постави въпросите за намаляването на европейските средства по ИНТЕРРЕГ програмите и дяла, който заемат в общия бюджет на ЕС.  

ИНТЕРЕГ програмите са първите, стартирали през настоящия програмен период. Интересът към тях в Северозападна България е много голям, уточнява Живков, както в пограничните райони със Сърбия, така и в пограничните райони с Румъния.


Чрез проектите за трансгранично сътрудничество  са направени вече важни стъпки в приобщаването на страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. В същото време европейската подкрепа по проектите е намалена до 70 на сто от стойността им. 

Това натоварва общините с повече съфинансиране. В момента то е  2 на сто от бюджета на даден проект и е поето от националния бюджет. Въпреки това много сръбски, румънски, македонски общини са принудени да прекратят участието си в програмата, защото не могат да си го позволят финансово.

Вътрешното разпределение на средствата по основните инструменти на европейското териториално сътрудничество също е редуцирано. Към него се насочват едва 52% от общия ресурс като за сравнение – в настоящия програмен период този дял е над 70%.

Според българските местни власти, трябва да бъде преразгледана и формулата за разпределението на ресурса, която сега е обвързана с броя жителите на слабо населените погранични територии.  

Кметът Живков ще настоява за друга формула, която да включва допълнителни критерии, например социално-икономически към броят на населението. Така ще бъдат отчетени спецификите на граничните региони.