Проф. Табаков допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната
Документална изложба под надслов „Безпределният космос на човешкия ум”, посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015), бе представена в Държавен архив-Видин. Тя се организира от Държавна агенция „Архиви” и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж”. На събитието присъстваха Иванела Андреева, секретар на Община Видин, Росен Младенов, заместник-кмет на Община Белоградчик, представители на образователни, публични институции и граждани.

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Иванела Андреева приветства организаторите с думите: „За нас тази изложба е специална, защото Виден Табаков е родом от село Стакевци, а средното си образование завършва във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон”. Експозицията дава възможност да се докоснем до живота и делото на този бележит българин”.

Документите и фотографиите проследяват пътя на проф. Табаков, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната.

Присъстващите  гледаха с интерес и филм, който представя живота и постиженията на световноизвестния учен, променили човешката история в областта на аеронавтиката и астронавтиката.

 
Секретарят на Общината покани гостите,  дошли на изложбата,  да участват в обществено обсъждане на проекта за реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект културен център "Жул Паскин", което ще се проведе на 17 декември, понеделник, от 13:00 часа в заседателната зала на Общински съвет.

Община Видин