Легендата на Реал Мадрид пристигна за официалната церемония по повод откриването на спортното училище за социална интеграция на Фондация "Реал Мадрид" във Видин. Церемонията се състоя на стадион "Георги Бенковски" в града. На нея присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, която е бивш председател на фондацията „Приятели на спорта" (локален партньор на Фондация "Реал Мадрид" за България), министърът на младежта и спорта Красен Кралев, посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа, Николай Вълканов, председател на УС на „Минстрой Холдинг" (официален спонсор на проекта). На стадиона дойдоха представители на държавни и обществени институции, спортни деятели, много граждани.

Като домакин на събитието, кметът на Община Видин Огнян Ценков поднесе приветствие. Той посочи, че спортното училище за социална интеграция е един прекрасен проект за Община Видин, зад който стоят обединените усилия на много хора. С негова помощ около 90 видински деца получават възможност да спортуват, да играят футбол, да изграждат полезни навици и израстват заедно в екип, уважавайки се един друг. Ценков каза, че те ще бъдат обучавани под грижите на специално подготвени треньори и изрази убедеността си, че възпитаниците на това спортно училище ще имат пред себе си много нови възможности за развитие и ще се реализират успешно в обществото. „Този проект става възможен благодарение на Фондация „Реал Мадрид" и партньорството с Фондация „Приятели на спорта". Искам специално да благодаря за подкрепата и вниманието към Община Видин от страна на държавната власт. Случващото се в момента е важна стъпка в цялостната социална и образователна политика, насочена към децата в неравностойно положение" - заяви видинският кмет.

Министър Ангелкова изрази удовлетворението си, че след много години усилия проектът за спортно училище вече се реализира и така видинските деца ще могат да се докоснат до магията на Реал Мадрид. „Вярвам, че този проект ще даде огромен шанс на всички тях да се реализират успешно. За нас е много важно, че това се случва именно във Видин, защото вярвам в потенциала и развитието на този регион" - каза тя.
Министърът на младежа и спорта Красен Кралев също поздрави присъстващите на събитието. Той каза, че футболът е не само велика игра, а и огромен социален проект. Според него това е кауза, която приема и Реал Мадрид - че спортът трябва да е достъпен за всички независимо от социалния им статус.



Футболната легенда Емилио Бутрагеньо даде символичен старт на проекта, като изпълни първия удар в демонстрационния мач на децата от видинската школа. Преди това той разговаря с тях и раздаде много автографи. Посланието на знаменития футболист на Реал Мадрид към възпитаниците на училището във Видин бе да са добри ученици и добри другари, защото работата в екип е много важна. „Радвам се, че сте част от Реал Мадрид - едно голямо семейство и вече сте част от първото спортно училище на Реал Мадрид тук, в България" - каза той.

Със старта на проекта нашата страна е сред 430-те школи на Фондация "Реал Мадрид" в над 70 страни в целия свят, които имат за цел да интегрират деца в неравностойно положение и чрез футбол да бъдат създадени по-добри условия за развитието им в бъдеще.