В момента тече втори, финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие на България. В онлайн референдума на "Чудесата на България" се състезават 20 уникални находки. Сред тях е откритието на археолога Георги Ганецовски от музея във Враца – неолитната дама Тодорка. В първия етап на гласуването тя дълго време държа 8-мо място, но в крайна сметка завърши на 10-то. Сега не е в челната десетка, вероятно защото врачани не знаят за втория етап от гласуването. Така наречената неолитна Тодорка е представителка на първата земеделска цивилизация у нас. Останките й са отрити край врачанското село Оходен през 2004 година. В следващите години от проучването на праисторическото селище са открити още три скелета от тази епоха.

Прави впечатление, че битката в първия етап на референдума спечели Крумчо от Кар дере. Става дума за скелет на момче също от неолита. Находката получи най-много гласове не защото е по-ценна от нашата Тодорка, а благодарение на това, че жителите на Димитровград се оказаха много активни при гласуването.

Редно е сега и врачани да подкрепят единствената номинирана находка от нашия край. Гласуването във втория финален етап на онлайн референдума ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на суперцеремония в началото на ноември. Находките от първата десятка пък ще получат финансова подкрепа от държавата.

Всеки, който иска да гласува може да го прави всеки ден по веднъж на www.bgchudesa.com.

Участниците:

Неолитният човек от с. Крум
Златото на гетите от Омуртагова могила
Провадия - Солницата
Цари мали град край Белчин
Долината на тракийските царе
Глухите камъни
Колесницата от Караново
Тракийският некропол под Струма
Перперикон
Неолитната дама Тодорка
Храмът на Кибела в Балчик
Античната куполна гробница в Поморие
Татул
Александровска гробница
Мощите на Йоан Кръстител
Дворцовата църква на цар Симеон
Термите на Деултум
Находките в центъра на София
Храмовете на одрисите в Старосел
Най-ранният хански дворец в Плиска