Консултирането на пациентите ще е безплатно, но след записване
Враца е един от градовете, които се включват в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози.

В града ще бъде създаден Център по сърдечна недостатъчност, чиято основна цел е да обучава пациентите как да живеят с това заболяване и да ги информира за новите възможности в лечението. Враца става третият град в страната с такъв център - след Плевен и Бургас.

Приключи ремонтът в хемодиализния център във Видин

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Смъртността от това заболяване се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

Това е водещата причина за настоящата кампания. Центърът във Враца ще се ръководи от д-р Иван Герчев, специалист-кардиолог със сериозен опит и научни интереси в лечението на сърдечната недостатъчност. Д-р Герчев е завършил медицина в МУ София, преподавател е в Клиниката по кардиология и ревматология в МУ-Плевен.


Първата инициатива е организирането на безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност от Враца. Те ще имат възможност да се срещнат лично с д-р Герчев, да донесат документацията за заболяването си и по нея да се прецени от какво имат нужда оттук-нататък - допълнителни прегледи, изследвания, друг вид лечение и т.н.

Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване. Всички посетители ще получат информационни и обучителни материали.

Безплатните консултации при д-р Герчев ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа. 

Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза „сърдечна недостатъчност“, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването. По данни на НЗОК, във Враца и областта живеят 5841 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 90% от тях са над 65-годишна възраст. Жените са с около 1000 повече от мъжете - 3356.