3,5 тона лед ще покрият сцената на ДКС “В. Левски” във В. Търново на 26 ноември тази година, когато в 19,00 часа на нея ще излезе Руският балет на лед на Санкт Петербург. Превръщането на сцената в ледена пързалка е прецедент в историята на шоубизнеса в България! За целта организаторите от ART.BG ще трябва да подготвят 3,5 тона лед, който да бъде натрошен и след това замразен върху площадка с размери 20:12 метра.

Два тира ще докарат ледената пързалка от Германия, трети ще достави оригиналните декори от Санкт Петербург. В репертоара на Руския балет на лед са включени произведения от Чайковски като „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“ и „Лешникотрошачката“, както и „Пепеляшка“ и „Ромео и Жулиета“ по Прокопиев. Конкретно в старата столица ще бъде представена “Лешникотрошачката”, като в спектакъла ще се включат 60 актьори. Представлението е част от културната програма в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата.

Част от трупата от Санкт Петербург са двукратните олимпийски шампиони по фигурно пързаляне Людмила Белоусова и Олег Протопопов, също и 20 от най-популярните състезатели на Русия. Фигуристите са известни още като „Господарите на спорта в Русия” заради многобройните им победи на състезания. Възможно е да се включат и двукратните световни първенци Албена Денкова и Максим Ставийски. Ще има и други изненади, които ще бъдат оповестени на по- късен етап, подчертаха организаторите.

Танцовият спектакъл има огромен успех по цял свят. Представян е както в големи зали, така и в по-малки театри, където да замразиш сцената и да танцуваш на нея е истинско предизвикателство, обясни Даниел Стефанов- изпълнителен директор на ART.BG. Балетът на лед от Санкт Петербург е гледан в Америка, Канада, Швеция, Швейцария, Германия, Китай, Испания, Корея, Тайланд, Гърция, Португалия, Ирландия, Финландия, Сърбия, Румъния, Словения, Турция, Южна Америка. Чуждестранните медии го определят като неподражаемо шоу, не само балет, а едно невероятно съчетание между театър, балет, автентични костюми и кънки на лед, всичко това, вплетено в танц с музиката на големия руски диригент Leo Korkhin.



От понеделник първите 300 билета ще бъдат пуснати на промоционални цени - с 10 лева по-ниски от редовните. Промо цените са от 20 до 50 лева и ВИП - 60 лв. Билетите ще се продават на касата на Туристическия информационен център във В. Търново. На 29 ноември Балетът на лед ще се представи от 19,00 часа в зала 1 на НДК в София.