Петото археологическо лято на крепостта Ряховец вече започна. От началото на седмицата екипът поднови проучванията. За работата на археолозите тази година са осигурени 20 хил. лв. от Община Горна Оряховица и също толкова от Министерството на културата. Средствата ще позволят на учените около 30 работни дни, в които се надяват да навлязат в нови исторически пластове и да добавят нови разкрития към находките от предишни години.

И тази година екипът отново ще се ръководи от археолога Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, заместник-ръководители ще са Мая Иванова и Златина Петракиева от Исторически музей – Горна Оряховица.

В първия ден от проучванията започна работа и Археологическата школа, която е единствена по рода си в страната. Школата дава основни познания на учениците от региона за работата на археолозите и за историята. Около 35-40 деца от четири гимназии от Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец ще се включат в разкопките. Всяка група ще работи по една седмица. Първи на обекта започнаха работа момчета и момичета от СУ „Максим Райкович”. Лясковската гимназия се включва за първи път в Школата. След това те ще бъдат заместени от учениците на СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”, а в началото на юли идва ред на младите археолози от СУ „Емилиян Станев” – В. Търново.

Тази година археолозите имат за цел да продължат разкритията по Северната крепостна стена в посока Западната порта, където се работеше и миналата година. Идеята е максимално да се разкрие стената и при добър късмет да се попадне на некропол. Миналата година учените откриха два средновековни гроба и едно погребение от ранно-желязната епоха. Надеждите са тази година проучванията да стигнат и до некропол в тази част на крепостта. В същото време ще се навлиза и навътре в крепостта, за да се търсят свидетелства за жилищната инфраструктура.



За първи път от възстановяването на проучванията ще се работи и в района на Южното подградие. Отделени са два квадрата там, като археолозите ще опитат да продължат откритията на първата експедиция, започната от Иван Бъчваров и Хитко Вачев. Около 1987 г. те са открили там сграда, която все още е с неизяснен статут и некропол с над 20 гроба. Над 30 години по-късно, за първи път археолози отново ще работят в този край на крепостта Ряховец.