Нова църковна утвар получи храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица в навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово. Дарението включва полилей, напрестолни свещници, съд за светена вода, венци за свето венчание.

Направиха го народните представители от политическа партия ГЕРБ Мирослав Петков и Евгени Стоев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев.

Това е поредното дарение, което ГЕРБ прави на най-новия горнооряховски храм. През мината година партията помогна за  поставянето на улуци.

Изграждането на храма „Св. Трисветители” започна още през 2006 г. Разположен е в кв. „Пролет” в близост до наскоро реконструирания парк. Поради липса на средства обаче години наред строежът на църквата беше в застой. От 2012 г. свещеник в храма е Зоран Мамучевски и под негово ръководство, с помощ от митрополията, Общината и дарители, църквата бе доизградена. Външно храмът е готов, подменя се и дограмата. До северната стена ще бъде долепена камбанария. Работи се и по вътрешното уреждане на светинята, и дообзавеждането с църковни принадлежности. Стените вече са покрити със специална мазилка. Със средства от дарение са закупени пигментите и храмът се стенописва. Зографисването се извършва от студенти от Богословския факултет на Великотърновския университет. Проектът безвъзмездно е изработен от доц. Евгени Николов.



Иконостасът е резбован също от студенти от Великотърновския университет, монтиран е в църквата и предстои да се довърши иконописването му. На финала е и стенописването на предверието на храма. Също от дарение са осигурени средства, с които ще бъде изграден баптистерий /кръщелница/.

Към храма работи неделно училище, което се посещава от близо 15 деца. Предстои да заработят също социална кухня и трапезария. „Св. Трисветители е малка църква, но около нея ще се обособи един голям комплекс. Целта ни е храмът да стане православен социален и културен център, споделя отец Зоран, който благодари на дарителите.