102 предложения към Европейския парламент и Европейската комисия са изработили в Европейския информационен център във Велико Търново, след допитване до жителите на осем региона у нас.

Допитването е по проект на Европарламента “План Д”, който цели да изработи стратегия за развитието на европейските региони, съобщи Теодора Калейнска- директор на центъра в Старата столица.

В проучването са участвали жители на Русе, Силистра, Сливен, Лом, Монтана, Плевен, Велико Търново и Габрово. Те са дискутирали въпроси свързани с бъдещето на Европейския съюз, основните проблеми на техните региони и потенциалните им възможности за вписване в обединена Европа, дискриминацията на полова и расова основа, насилието и социалните предпоставки за него, трудовата реализация на младите хора, продължаващото образование и социалната интеграция.

Слаба социална политика, слаби механизми на социалното включване, водещи до съществуване на дискриминация на етническа основа и рязко противопоставяне на отношението на европейските институции спрямо българските институции към проблемите на гражданите, са сред основните изводи на проучването, информира още Теодора Калейнска.



“В много от регионите гражданите са на мнение, че българските институции нямат механизъм за обратна връзка, а дори и да има той е по- скоро проформа и фалшиво представя обществена оценка. На много места хората заявиха, че ако имат реална възможност, биха оказали много силно въздействие върху местните политики и върху процеса на вземане на решения на местно ниво, включително и чрез създаване на консултативни съвети към общинските съвети”, коментира Теодора Калейнска.

Предложенията ще бъдат връчени на 26 септември във Варна на представителите на европейските институции, които ще присъстват при учредяването на Черноморския регион, в който се включват всички страни от Черноморския басейн.
По- късно предложенията ще бъдат внесени и в Комисията по социална политика към Народното събрание.