/ БТА
Жители на местността Пчелина във Варна излязоха днес на протест и блокираха една от големите входно-изходни артерии в града. Хората са недоволни от лошата инфраструктура в района. Иван Пройнов посочи, че никой не се интересува дали старата или новата кметска администрация са подписвали договорите с ВиК и пътните фирми. По думите му проблемът е, че всички живеещи и работещи в района от години газят в кал, нямат нормални улици, градски транспорт, осветление, озеленяване. Присъстващите подчертаха, че линейки трудно влизат в зоната, а започва и учебна година, като не е ясно как децата ще стигат до училище. 

В квартал „Пчелина“ работи изцяло ВиК, каза кметът Благомир Коцев. По думите му разкопаванията са в рамките на големия проект за водния цикъл на Варна, чийто краен срок е 2026 година. Договорът с ВиК е подписан от бившата администрация, посочи още Коцев. По думите му тогава Общината е дала всички права на водното дружество да контролира работата на изпълнителите. Въпреки това всяка седмица имаме по две срещи с пътните фирми и „ВиК, за да оказваме натиск, обясни още Коцев. Според представителите на администрацията в договора не са предвидени санкции за неспазване на срокове.

За улица „Прилеп“, която днес протестиращите блокираха и предизвикаха огромни задръствания, кметът посочи, че проектът за ремонта ѝ е изначално объркан.

БТА

По думите му е предвидено пътят да остане тесен и сега администрацията трябва да реши дали да прави нов проект или да го остави в настоящия вариант.
Коцев не отхвърли обвиненията на протестиращите, че целият град е станал заложник на строителни фирми. Той посочи, че същият е и проблемът със сметопочистването – общината не може да прекъсне настоящия договор, чиито клаузи не са изгодни за града.

Кметът пое ангажимент пред протестиращите през следващата седмица да организира среща между тях и представители на ВиК и фирма „Инжстрой“, за да се търси съвместно решение за по-бързото разрешаване на натрупаните проблеми.

Пред протестиращите днес главният инженер на „ВиК – Варна“ Благовест Крачев посочи, че вчера са приключили изпитанията на нов участък от магистрален водопровод, което ще помогне да започне оправянето на някои от улиците. Той допълни, че сега в района трябва да бъдат подменени и други стари водопроводи, но не пое ангажимент за конкретни срокове. Същата бе позицията и на представителя на „Инжстрой“ Методи Иванов. И двамата подчертаха, че така или иначе крайният срок за изпълнението на големия проект е 2026 г. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня