Само за година, благодарение на кампанията "Лист по лист", от отсичане са спасени 851 дървета. Това в реалността би представлявал един горски масив, разположен на 3,5 декара, съобщават от Общественият център за околна среда и устойчиво развитие, които стоят зад екоинициативата.

В рамките на кампанията през 2013 г. във Варна са събрани и предадени за рециклиране над 50 тона непотребна хартия, уточни за Дарик Илиян Илиев, председател на ОЦОСУР. През изминалата година в "Лист по лист" се включиха 174 участници, сред които учебни заведения, детски градини, кметства, учреждения, организации, частни фирми и граждани.

С най-голямо количество предадена хартия за миналата година могат да се похвалят от Целодневна детска градина № 15 "Гълъбче", събрали и предали 5937 кг, което се равнява на 101 спасени дървета, отчитат организаторите. Огромното количество хартия е събрано с помощта на родителите на малчуганите, разкри Илиев.

Втори в класацията са Енерго-про със 2670 кг събрана хартия и 45 спасени дървета, а трети и четвърти с по 36 спасени дървета - Окръжният съд (2138 кг) и Варненският свободен университет (2131 кг). Своя принос за спасяването на две дървета даде и екипът на Дарик Варна - с предадената през годината 110 кг непотребна хартия.



Сред находките тази година са няколко запазени броя на вестник "Работническо дело" от 1956 година, когато се е провел Априлският пленум. Стотина килограма книги и материали, за които е съществувала възможност да бъдат използвани, са предоставени на читалищни библиотеки или учащи се, проявили интерес към тях, уточняват от варненската екоорганизация.

Какво представлява "Лист по лист"?

50 дървета умират на час във Варна. В същото време спасяването на едно дърво става със събирането на 58 кг хартия, изчислили са от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Като екоориентирана организация преди 13 години от центъра решават да инвестират време и сили срещу унищожаването на ценни ресурси, и в същото време да създадат устойчив механизъм за разделно събиране и предаване за рециклиране на хартиени отпадъци. Така се поражда кампанията "Лист по лист", целяща да рециклира отпадъчната хартия от офиси на фирми и обществени институции във Варна.

До тук кампанията е помогнала за спасяването на 9363 дървета, като през тази година се очаква броят на спасените дървета да надхвърли 10 000. Това се равнява на 40 декара гора.

"Лист по лист" е самоиздържаща се кампания. За всеки килограм предадена хартия кампанията получава пари. Събраните средства се внасят във фонд "Лист", чрез който се финансират различни младежки и ученически инициативи, водещи до популяризиране рециклирането на отпадъци и опазване на околната среда.