Всички обществени сгради в морската столица са осигурени с отопление, съобщи за Дарик зам.-кметът по Архитектурата във Варна Венелин Жечев. 14 климатика е закупила общината за детска ясла „Звънче”, защото газоподаването до забавачницата е било прекратено, а отоплителната й система не е могла да премине на алтернативно гориво.

Според Жечев болниците и училищата имат достатъчно гориво и за момента не са възниквали проблеми с отоплението. Въпреки това кризисният щаб към общината се събира ежедневно, за да обсъжда актуалната ситуация, допълни архитектът.

Нормално работи и Топлофикация "Далкия", увери шефът й Илия Николаев. От дружеството имат техническа и организационна готовност за справяне с кризисни ситуации.

Варненският затвор също е добре отоплен, като за целта се разчита на комбиниран режим с газ и нафта. Някои от лишените от свобода са получили одеала и длехи от свои близки.

Хлебозаводите в областта функционират безпроблемно. Повечето са преминали на дизелово гориво, заяви председателят на хлебопроизводителите Иво Бонев. Ако до месец кризата с газа не бъде преодоляна, скокът на цената на хляба ще бъде неизбежен, прогнозира той.