Оставката на председателя на Районната избирателна комисия Павел Павлов ще поискат от варненската структура на ДСБ, съобщи за Дарик председателят на предизборния щаб на партията Любомир Роев. Причината за това е отказът на РИК да реагира след жалба от страна на демократите, че тя работи непрозрачно в нарушение на Закона за провеждане на евроизборите.

Преди дни Роев оповести, че РИК е променила квотите в някои избирателни секции по искане на Движението за права и свободи без да поиска становището на останалите политически сили. Без да бъде упълномощен, представител на ДПС е поискал 9 председатели на секционни комисии от НДСВ, ДСБ и Атака да бъдат заменени с такива от собствената му партия в райони, предимно населявани от малцинствата. Така се нарушава принципът на лотарийния избор на председатели, който всички политически сили приеха, коментира Роев. Според него целта е Движението за права и свободи да контролира районите с преобладаващо ромско население, от където получава много гласове, както и да се предизвика хаос на предстоящите евроизбори. Вчера в РИК отново е постъпило искане от ДПС за смяна на хора в състава на секционните комисии, съобщи още Любомир Роев.

Заради непрозрачната работа на комисията, Демократи за силна България във Варна ще поискат в понеделник от кмета Кирил Йорданов разрешение представители на политически партии да присъстват на заседанията й, посочи Роев.