От ДСБ поискаха оставката на председателя на РИК
От ДСБ поискаха оставката на председателя на РИК / netinfo

Оставката на председателя на Районната избирателна комисия Павел Павлов ще поискат от варненската структура на ДСБ, съобщи за Дарик председателят на предизборния щаб на партията Любомир Роев. Причината за това е отказът на РИК да реагира след жалба от страна на демократите, че тя работи непрозрачно в нарушение на Закона за провеждане на евроизборите.

Преди дни Роев оповести, че РИК е променила квотите в някои избирателни секции по искане на Движението за права и свободи без да поиска становището на останалите политически сили. Без да бъде упълномощен, представител на ДПС е поискал 9 председатели на секционни комисии от НДСВ, ДСБ и Атака да бъдат заменени с такива от собствената му партия в райони, предимно населявани от малцинствата. Така се нарушава принципът на лотарийния избор на председатели, който всички политически сили приеха, коментира Роев. Според него целта е Движението за права и свободи да контролира районите с преобладаващо ромско население, от където получава много гласове, както и да се предизвика хаос на предстоящите евроизбори. Вчера в РИК отново е постъпило искане от ДПС за смяна на хора в състава на секционните комисии, съобщи още Любомир Роев.

Заради непрозрачната работа на комисията, Демократи за силна България във Варна ще поискат в понеделник от кмета Кирил Йорданов разрешение представители на политически партии да присъстват на заседанията й, посочи Роев.