Тъмна на цвят тиня с неприятна миризма и неизяснен засега произход заля част от Офицерския плаж във Варна. Нечистотиите са избълвани тази сутрин в морето от Шокаровия канал, видя репортер на Дарик.

Източникът на замърсяване не е ясен. Екип от РИОСВ-Варна взе проби от водата в района на „Топлата вода".

Не става въпрос за замърсяване с битово-фекални води, е първоначалното мнение на Димитричка Маринова, експерт в регионалната екоинспекция. Според нея, не е налице и специфичната миризма от този род.

Шокаровият канал би трябвало да събира и отвежда в морето само дъждовни води, припомни Андрей Василев - търговски пълномощник на „Лазурен бряг 91" - фирмата-концесионер на Алея Първа. Според него става въпрос за замърсяване с фекална вода, която той лично е видял в канала.



„Това, което видях, беше отчайващо. Кафява, тежко миришеща вода, се изливаше от Шокаровия канал и то с един доста сериозен дебит", описа гледката Василев. По думите му това се случвало на всеки 2-3 дни.

Според Андрей Василев, който е и общински съветник от „Нашия град", Общината трябва да реши проблема, като обследва нерегламентираните зауствания на битова канализация. Държавата също трябвало да се намеси, като изключителен собственик на плажовете.

*Горната снимка е направена от Андрей Василев по-рано днес.

Тъй като решението на проблема не попада в приоритетните оси за финансиране по европейски програми, вариант би било изграждането на сепаратор за обиране на твърдите отпадъци и почистване на водата по физико-химичен път. Това би струвало на Общината до 600 000 лева, или далече по-малко от разходите от 2,8 млн.лв. за дълбоководно заустване, посочи търговският пълномощник на „Лазурен бряг 91".

Съвсем близо до Офицерския е плаж „Буните" (до Втора буна), който е носител на "Син флаг" - международен приз за качество, чистота и безопасност. Пречистващите съоръжения за твърди отпадъци на Шокаровия канал пък редовно са задръстени основно с текстилни изделия и полиетиленови торбички.