Трафикът от магистралата няма да минава през града, а по ново шестлентово трасе
Правителството ще подпомогне Варна за разрешаване на инфраструктурни проблеми, които към момента не позволяват на града да се развива. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на работна среща в общината, организирана от кмета Иван Портних. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски и Нено Димов, както и президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 


Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма, посочи Борисов и допълни, че градът се задъхва по отношение на трафика.
„Толкова много влезе в Бургас, направи се много, сега е ред на Варна”, каза още премиерът.

Той припомни думи на кмета, че от 30 години не е правено нищо, за да се облекчи трафикът във Варна, и съобщи, че правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард „Васил Левски”, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището. Финансирането ще бъде от бюджета и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от общинския съвет във Варна, посочи Борисов. 

Премиерът още каза, че приоритетни за правителството са също ремонтът на Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води.

Борисов подчерта, че съществуват още много проекти, които се нуждаят от финансиране, а в същото време се пилеят пари за ликвидиране на щети от недалновидни решения на предишни правителства. Той даде примери със зоните по „Натура 2000“, плащанията за АЕЦ „Белене“ и американските централи, както и приватизационната сделка за „Полимери“ – Девня, която определи като грабеж.

Без едно ново решение за града, Варна ще колабира, коментира премиерът.

Ще продължи и отварянето на Пристанище Варна за граждани и гости, увери транспортния министър Ивайло Московски. За тази цел зоната зад 3-то и 4-то кейово място ще бъде облагородена и ще бъде осигурен нов достъп за автомобили към обособената вече територия за развлечения.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че двете кейови места ще продължат да функционират като пристанищни мощности, а работещите в порта ще запазят работните си места.

Общо около 90 млн. лв. ще се влеят във Варна в следващите две години, подчерта премиерът. Те ще отидат за нови инфраструктурни проекти – булеварди, обходни трасета, нова сграда на Математическата гимназия и ремонт на Четвърта езикова. Финансирането на новата сграда на библиотеката Общината ще трябва да осигури сама.