Със засаждане на 50 дръвчета ясен започнаха честванията на 50-годишния юбилей на Първа езикова гимназия. Алеята носи името „50 години - 50 дръвчета" и е разположена в Морската градина, пред входа на Делфинариума.

Всяка паралелка в гимназията ще има дръвче в младата горичка. След като засадиха своите дръвчета, гимназистите се снимаха с тях за спомен.

Близо 1200 са учениците в Първа езикова в момента. Около ¾ от тях са момичета. „Малко парадоксално, защото започваме като Мъжка гимназия, а сега сме по-скоро Девическа гимназия. Но това няма значение, защото това са все хубави деца, които знаят защо са тук и гребат с пълни шепи от възможностите, които им предоставяме", сподели пред Дарик директорът на гимназията Веселин Василев.

„Доколкото знам ясенът живее 250 години. Символиката е, че животът продължава. С тези млади хора върви само напред", отбеляза още Василев, който също хвана лопатата и засади дръвче в юбилейната алея.



От ръководството на гимназията предвиждат поредица от събития по случай юбилея на училището. Утре, 24 април, от 14,00 часа в учителската стая на гимназията ще се проведе среща на Ученическия съвет с Емил Радев - възпитаник на гимназията, Випуск 1990, и евродепутат. Срещата ще е на тема: „Правата на младите хора и Европейския съюз".

В събота в сградата на гимназията ще се проведе Ден на отворените врати, както и Ден на кандидат-гимназистите.

Кулминацията на честванията на 50 години Първа езикова гимназия ще е концерт в Летния театър на 23 май. На него се очаква да присъстват някои от най-известните възпитаници на училището.

Сред завършилите Първа езикова гимназия са бившият варненски кмет Кирил Йорданов, бившите вицепремиери Николай Василев и Меглена Плугчиева, ексшефът на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, вече покойният бивш депутат Илко Ескенази, театралният режисьор Пламен Марков, актьорът Мариус Донкин и др.

Първа езикова гимназия е приемник на Първа мъжка гимназия, създадена през учебната 1879/1880 г. До 1972 година училището се намира в сградата на Девическата гимназия (днес Историко-художествения музей). През учебната 1972/73 година Първа езикова гимназия е преместена в нова сграда, намираща се на спирка „Почивка", която дели с Четвърта езикова. От учебната 2009/2010 година Първа езикова гимназия се премести в самостоятелна основно ремонтирана сграда на ул."Подвис" №29.