50 дръвчета за 50 години Първа езикова гимназия (СНИМКИ)
50 дръвчета за 50 години Първа езикова гимназия (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Със засаждане на 50 дръвчета ясен започнаха честванията на 50-годишния юбилей на Първа езикова гимназия. Алеята носи името „50 години - 50 дръвчета" и е разположена в Морската градина, пред входа на Делфинариума.

Всяка паралелка в гимназията ще има дръвче в младата горичка. След като засадиха своите дръвчета, гимназистите се снимаха с тях за спомен.

50 дръвчета за 50 години Първа езикова гимназия (СНИМКИ)
netinfo

Близо 1200 са учениците в Първа езикова в момента. Около ¾ от тях са момичета. „Малко парадоксално, защото започваме като Мъжка гимназия, а сега сме по-скоро Девическа гимназия. Но това няма значение, защото това са все хубави деца, които знаят защо са тук и гребат с пълни шепи от възможностите, които им предоставяме", сподели пред Дарик директорът на гимназията Веселин Василев.

50 дръвчета за 50 години Първа езикова гимназия (СНИМКИ)
netinfo

„Доколкото знам ясенът живее 250 години. Символиката е, че животът продължава. С тези млади хора върви само напред", отбеляза още Василев, който също хвана лопатата и засади дръвче в юбилейната алея.

50 дръвчета за 50 години Първа езикова гимназия (СНИМКИ)
netinfo

От ръководството на гимназията предвиждат поредица от събития по случай юбилея на училището. Утре, 24 април, от 14,00 часа в учителската стая на гимназията ще се проведе среща на Ученическия съвет с Емил Радев - възпитаник на гимназията, Випуск 1990, и евродепутат. Срещата ще е на тема: „Правата на младите хора и Европейския съюз".

В събота в сградата на гимназията ще се проведе Ден на отворените врати, както и Ден на кандидат-гимназистите.

Кулминацията на честванията на 50 години Първа езикова гимназия ще е концерт в Летния театър на 23 май. На него се очаква да присъстват някои от най-известните възпитаници на училището.

Сред завършилите Първа езикова гимназия са бившият варненски кмет Кирил Йорданов, бившите вицепремиери Николай Василев и Меглена Плугчиева, ексшефът на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров, вече покойният бивш депутат Илко Ескенази, театралният режисьор Пламен Марков, актьорът Мариус Донкин и др.

Първа езикова гимназия е приемник на Първа мъжка гимназия, създадена през учебната 1879/1880 г. До 1972 година училището се намира в сградата на Девическата гимназия (днес Историко-художествения музей). През учебната 1972/73 година Първа езикова гимназия е преместена в нова сграда, намираща се на спирка „Почивка", която дели с Четвърта езикова. От учебната 2009/2010 година Първа езикова гимназия се премести в самостоятелна основно ремонтирана сграда на ул."Подвис" №29.