Хиляди старозагорци  избраха да станат част от зелената инициатива-залесяване с 10 000 дъбови фиданки на териториите, които пострадаха най-много от големите горски пожари преди 12 години. Тогава бяха засегнати около 600 декара в местностите „Зайчева поляна“ и „Магарешка поляна“ в района на Дъбрава. Тази година част от тях ще бъдат залесени, а догодина по мярка 8.4 още 350 декара.


Предвидените 20 декара за засаждане на дъбовите фиданки днес са предварително почвообработени и подготвени.Какви са тънкостите при засаждането на младите дръвчета обясниха преди старта на залесяването от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция по горите, а техни служители оказваха и помощ на малки и големи старозагорци по време на залесителната акция.


Целта ни днес е да ангажираме града в озеленяването му, да поддържаме горския фонд, защото когато е зелено-това отива на Стара Загора, коментира и кметът Живко Тодоров, минути преди да се включи в инициативата.


Той припомни, че амбицията е всяка година да се засаждат по 10 хиляди дръвчета, за да стане Стара Загора най-зеленият град на България. 

Сигурен съм, че догодина желаещите да засадят новата гора на Стара Загора ще са още повече, коментира още кметът Тодоров.



Зелената кауза е по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и е подкрепена от Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, както и на спасителния Център за диви животни „Зелени Балкани“.