Стотици старозагорци дойдоха пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да изразят почитта и преклонението си пред делото на първия старозагорски митрополит и плеядата народни будители.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Заупокойна Божествена св. литургия в храм „Св. Теодор Тирон“. След края на службата, митрополит Киприан, свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий и шествието се присъедини към общоградския ритуал пред паметника на митрополита в началото на едноименния парк.

Отбелязваме Деня на народните будители

На тържествената церемония присъстваха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатът Радостин Танев, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, заместниците Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, началникът на Регионално управление на образованието Стара Загора Татяна Димитрова, директори на училища и детски градини, много граждани.

Молебен за здраве и успехи отслужиха митрополит Киприан и свещеници. „Нужен е бил пламък за народа ни. Будители са държали този пламък жив със силата на вярата. 



Имали са нещо в изобилие и това е вярата“, каза владиката. Той призова примерът на будителите да вдъхновява и да подражаваме на делата им за благото на родината. Църковният хор при катедрален храм „Св. Николай“ вдигна емоционалния заряд на честването с изпълнението на „Хубава си, моя горо“.

Младежите и девойките от Театрална студия „Движение“ при Народно читалище „Климент Охридски 1858 г.“ пресъздадоха с много плам част от „История славянобългарска“.

Малчуганите от вокална група „Славейчета“ при детска градина №35 „Свобода“ пък изпълниха стихчета и песнички посветени на будителите и Стара Загора. „България има два свети празника на духовността - 24 май и 1 ноември. Днес е празник, в който можем да се поклоним пред всички стожери на духовността през вековете.

Пред всички създавали любов към книгата и литературата в Стара Загора, онази плеяда от художници, поети, духовници, които правят града значим. Ние си имаме свое място, за да се поклоним пред тях и това е паметникът на митрополит Методий Кусев, едно от знамената на българската духовност, модел за подражание от наследниците. Честит празник, старозагорски будители“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Под звуците на националния химн, изпълнен от Общински духов оркестър, бяха поднесени венци на признателност от Общината, Общински съвет, областен управител на Стара Загора и Старозагорска света митрополия.

Своята почит изразиха и представители на обществени организации, политически партии, родолюбиви граждани, които отрупаха с цветя паметника.