Служители на полицията и пожарната проведоха работна среща с 28-те социални асистенти от Община Опан, които полагат грижи за самотноживеещи, лежащоболни и трудноподвижни възрастни хора, в рамките на проект "Грижа за по-достоен и по-добър живот" на Община Опан.

Гл. инспектор Костов от РПУ - Стара Загора запозна присъстващите с основните механизми и сценарии за извършване на измами - по телефона, при търговия със селскостопанска продукция, при теглене на пари от банка, при "разваляне на магии" и др. Той препоръча на социалните асистенти да запознаят своите клиенти с най-популярните схеми на зачестилите в последните години престъпни деяния, както и с начините за предпазване и реагиране в случай на измама.

Във втората част от срещата инспектор Великова от Звено "Пожарна безопасност и спасяване" - Стара Загора представи основните рискове за възникване на пожар в жилищата на трудноподвижни и самотноживвеещи хора през отоплителния сезон.

Специално внимание бе обърнато на опасностите, свързани с използването на домакински електроуреди, отоплителни печки с твърдо гориво, газови уреди, електрически одеала и импровизирани ел. инсталации.



Присъстващите получиха полезни указания за това как да осигурят безопасна среда за болните и възрастни хора, които ежедневно обгрижват и какви действия биха могли да предприемат за евакуация на техните клиенти в случай на възникване на пожар.

Проведената днес среща е част от инициативите, предвидени в работна карта № 4 "Подобряване чувството за сигурност на самотноживеещите възрастни хора" към местния договор за обществен ред и сигурност между Община Опан и РПУ - Стара Загора.