Ще свързват двете части на античния комплекс?
37436

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще свързват двете части на античния комплекс?

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще свързват двете части на античния комплекс?
  • Ще свързват двете части на античния комплекс?
  • Ще свързват двете части на античния комплекс?

До 15 март е срокът за техническото оформление на проекта "Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция". Максималната стойност за финансиране на проекта е 6 милиона лева като само 20% от сумата е предназначена за строителни дейности. По-значителната част от средствата са за аудиовизуализация на обектите и за превръщането им в предпочитано място както за туристите, така и за гражданите на града. Проектът се финансира по ОП "Регионално развитие". Дали идеята е приета ще стане ясно чак през септември.

Арх. Бисер Хантов представи основните идеи на проекта и промените в естетическата среда на античните разкопки. Може да ги чуете подробно в прикачения звуков файл.

Идеята е да се свържат двете части от античния комплекс, което ще наложи преориентация на движението по ул. "Методий Кусев". Ще бъдат поставени две пешеходни пътеки - една пред съда и една пред операта. По средата на платното ще има специален отвор с част от улицата на антично ниво. Арх. Хантов разясни, че ще бъдат изградени 8 колони върху автомобилното трасе, които ще са високи по три метра.

Предвидено е изграждането на подход от западната страна на античния форум, който да е достъпен и за инвалиди; абстрактна възстановка на портата; почистване на площадката пред аудиториума; реставрация и консервация на самия аудиториум. Ще бъде изграден обходен маршрут за оглед на останките от римските терми, а участикът там ще бъде почистен и консервиран до по-нататъшни археологически проучвания.



Идеята за съживяването на античния комплекс в града на липите бе обсъдена на днешното заседанието на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда. На срещата присъства и зам.-кметът Велизар Балабанов. Той коментира, че през годините е имало множество проекти за резвитието на античния комплекс в Стара Загора, но за първи път има реалната възможност да се осигурят средства за осъществяването на идеята.