Общинският съвет в Стара Загора реши да удостои посмъртно със званието почетен гражданин оперната певица Христина Морфова и Митрополит Методий Кусев. Резултатите от гласуването на общинските съветници станаха известни след таен вот.

Известната оперна певица Христина Морфова не е родена през 1889 година, както се посочва в официалната й биография, а две години по-рано. Това е открил творческия екип, работил по създаването на филма за живота и творчеството на Морфова. Три са доказателствата за рожденната дата на певицата - кръщелното й свидетелство от село Казанка, брачното й свидетелство от Прага и справка от МВР на Чехия. Същата година е посочена и на паметника край Пирдоп, където е загинала. Сценаристката на филма Румяна Лечева разполага с трита документа. Не се знае обаче кой и кога е допуснал грешката около дата на раждането на оперната прима.

Комисия, с председател адвокат Александър Желязков, преброи общо 45 бюлетини. “За” Христина Морфова да бъде обявена за почетен гражданин гласуваха 38, против това решение се обявиха двама общинари.


37 от съветниците дадоха своя положителен вот Митрополит Методий Кусев да бъде удостоен със званието, а трима бяха против. 

До решението се стигна след дебати, в които някои от общинските съветници предложиха да се намери нова форма, чрез която званието почетен гражданин да бъде връчвано посмъртно на заслужили старозагорци. Причината е, че има много достойни имена.