Тяхното недоволство е заради предложения за промени в заплащането им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)
Фармацевтите в страната излезнаха на протест на места в страната.

Тяхното недоволство е заради предложения за промени в заплащането им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки внасят в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК.

Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на "безплатна" терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват само спешни изпълнения.


Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, призовават фармацевтите. Промените в Наредба 4 засягат предписването и отпускане на електронни предписания, заплащани частично или напълно от НЗОК.

Русе:

Фармацевти организираха протест, като се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса в града. 

Причината за недоволството са предложените промени в наредба, определяща правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. 

Фармацевтите у нас са готови за протест

"Ние сме квалифицирани фармацевти и ни обезценяват труда. Купуваме едно лекарство на определена сума и сме длъжни по Здравна каса да го дадем на същата цена на пациента. Досега получавахме по пет левa от Здравната каса.

Тези пет лева сега искат да ни ги вземат. Ние трябва да имаме реална надценка на това лекарство, което не струва малко пари", обясни магистър-фармацевт Елена Бобева. 

Моника Иванчева-Микова - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе, обясни, че промените ще ощетят собствениците на аптеки, тъй като няма да могат да си покриват разходите. Протестиращите внесоха в Районната здравноосигурителна каса в Русе и своето становище. 

Микова обясни, че днес аптеки в града не са работили от 9:00 до 9:30 часа. "Обясняваме на пациентите кои са нашите притеснения. Ако ние нямаме интерес да обслужваме пациентите, никой не може да ни задължи да го правим", каза още Микова. 

Стара Загора:

На мълчалив протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Стара Загора се събраха фармацевти от региона. 

„Основното ни искане в момента е едно и касае последната промяна, която едностранчиво НЗОК предлага с Наредба 4. Това е последната капка, ние години наред работим с Касата, въпреки че тя е доста труден партньор“, разказа магистър-фармацевтът и собственик на аптека Георги Милчев.

Той обясни, че промяната касае „една такса, която беше въведена, когато НЗОК по собствено желание увеличи реимбурсацията на голяма група медикаменти. Ние фармацевтите сме съгласни възможно по-голямо количество от терапията на пациентите да е достъпна, защото работата на всички ни като здравни специалисти е нашите пациенти да са здрави“.

Фармацевтът подчерта, че „след като беше въведена тази промяна бюджетът, който здравната каса е предвидил за заплащането на тази дейност, не е достатъчен и "с цел реорганизация ще намалят таксата, което е финансирането на тази дейност, която ние извършваме, защото тези лекарства се дават без търговска надценка“, каза той. По думите му тази такса е в размер на пет лева. 

Според него, ако тази промяна се случи, това ще затрудни „доста нашата възможност да осигуряваме нормалната работа на нашите обекти. Аптеката е нефинансирана здравна институция. Тя е на самоиздръжка и всяка една промяна в нейния приход е сериозен проблем, тъй като този приход не е огромен“, каза още медикът. 

Милчев посочи, че в часа на протеста част от обектите в областта са затворени.

Шумен:


Фармацевти от областta се включиха в символичния протест на колегите си от цялата страна. Част от аптеките в Шумен не обслужваха клиентите за половин час.

"Недоволството е породено от част от предложени промени, свързани с начина на предписване и отпускане на лекарства", съобщи Евгени Панайотов, председател на Регионални фармацевтични колегии-Шумен.

Tой заяви, че това, което  е накарало фармацевтите да изразят негодуванието си, е решението на Националната здравноосигурирителна каса (НЗОК) да предложи промени в Наредба 4, които касаят начина на предписване и отпускане на лекарствените продукти.

Той отбеляза, че фармацевтите не протестират срещу самата наредба и промените, част от които са за добро и ще улеснят обработката на рецептите и работата с пациентите съответно, но се предвижда драстично намаляване на таксата, която ще се заплати на аптеките за тази дейност, при положение че от април месец много лекарства минаха към така наречените 100 процента реимбурсирани лекарства, към които аптеката не може да формира надценка.

"Разбира се, няма как аптеката да финансира дейността си по никакъв друг начин, освен с добавката, която получава от здравната каса. Ако тази добавка бъде отрязана, както се предлага, следват лоши неща - затваряне на аптеки, аптеки ще прекратят договора си със НЗОК", каза Панайотов.

Добрич:

Фармацевтите от областта изразиха несъгласието си с предлаганите промени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с протест пред сградата, в която се помещава Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в областния град. 

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия магистър - фармацевтът Мирослава Люцканова каза пред медиите, че протестът е предизвикан от финансовата част на предлаганите промени, тъй като заплащането към аптеките рязко ще намалее.

„Предложението на здравната каса е за обединяване на цялата терапия на пациента, като в промените попадат и така наречените 100% реимбурсирани лекарства, за които единственият приход за аптеката е таксата за обработка на рецептата, която поема НЗОК.

Това означава, че ако рецептата стана една, то и таксата ще е една“, каза още Мирослава Люцканова. 

Кюстендил:

Фармацевти се включиха в протеста на колегите си от цялата страна. Част от тях се събраха пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града.

Недоволството е породено от част от предложени промени, свързани с начина на предписване и отпускане на лекарства, каза Румяна Златанова, председател на Регионални фармацевтични колегии-Кюстендил.

Тя посочи, че това, което е накарало фармацевтите да изразят негодуванието си, е решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да предложи промени в Наредба 4, които касаят начина на предписване и отпускане на лекарствените продукти. 

"За да изпълним това предписание имаме една такса, която се получава за обработка на самата рецепта. Към днешна дата таксата е 4,16 лв. без ДДС. До момента можеше да се изписват по три лекарства на рецепта. С новите промени таксата няма да отговаря на извършваната от нас дейност“, обясни Румяна Златанова.

Фармацевтите се притесняват и от промяната на сроковете за изпълнени на самите рецепти.

"В момента част от колегите си внасят предизвестия за прекратяване на индивидуалните договори с РЗОК. Те смятат, че няма да имат достатъчно финанси и ресурс за да работят с НЗОК“, коментира още маг. фарм. Румяна Златанова. Тя посочи, че протестните действия ще продължат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА