За историята две кръстчета, подарени от Левски, разказва кметът на село Медово
За пътя на две сребърни кръстчета, подарени на деца в чирпанското село Медово от Апостола на свободата Васил Левски, с вълнение разказва кметът Станка Стоянова.
 
На любопитната история тя се натъкнала съвсем случайно през лятото на миналата година, когато в кметството работела по издаването на удостоверение за наследници. В ръцете й попаднала папка, в която грижливо били подредени много истории и родословното дърво на Попантоновите-Бикови. Сред документите кметицата намерила писмо със снимка на сребърно кръстче. Шестте напечатани на машина страници били адресирани до тогавашния председател на Общобългарския комитет на Фондация „Васил Левски” проф. Дойно Дойнов и до директора на къща-музей - Карлово Дора Чаушева. Писмото е от 1998 година по повод 125 години от гибелта на Апостола, а негов автор е Славка Андреева Игнатова- една от наследничките на рода, която за съжаление вече не е между живите. Кметът Стоянова се свързала с нейните наследници, но засега предпочита да не издава подробности за тях. 



„В писмото се разказва за многобройните посещения на Васил Левски в Медово и затова как отсядал в дома на поп Доньо. Семейството му били едни от най-преданите му съратници и може би заради това Апостолът подарява две сребърни кръстчета на най-малките деца Слава и Илия. Този дар станал истинска светиня за хората от рода, поколения наред те казвали Вечерната си молитва пред кръстчетата”, разказва Станка Стоянова.

 
За едно от тях се знае със сигурност, че е оцеляло през годините и до днес се пази от наследниците на рода, предадено на момиченце със същото име-Славка. Историята на това кръстче е изключително интересна, разказва кметът на Медово. То тежи 0.83 грама, с височина 25 мм и широчина 15 мм. Топчето имитира злато, материалът, от който е изработено е "СНяома", пише на халката, по данни от писмото.

 
„Когато Слава се омъжва, дава от врата си кръстчето на своя съпруг, който заминава да се бие в Балканската война. В писмото пише, че имало и снимка на Слава и нейното първородно дете, на която ясно се виждал светият дар от Левски. За съжаление, жената умира, а мъжът й не успял да се върне навреме от фронта в Медово и да погребе съпругата си. И така, кръстчето останало в него. По-нататък то се предавало с името Слава на останалите деца от рода, чиито наследници са изключително интелигентни и скромни хора. Именно такава жена ми донесе папката с документите и писмото със снимката на кръстчето. Такава е и наследничката, която сега притежава ценната семейна реликва”.
 


Кметът на Медово веднага се свързала с историка Дора Чаушева. Според нея "това е спомен, който предполагам има своето зрънце истина". 

Като неслучайно съвпадение описва появата на документа Стоянова. Писмото попаднало в ръцете й в момента, когато в селото е учреден местен комитет Васил Левски и в навечерието на голямо тържество, посветено на 180 години от рождението на съратника на Апостола Сребрю Стойновски. С него Левски основава първия селски революционен комитет, той е опълченец, участник в Сръбско Българската война, прототип на героя Бойчо Огнянов от романа „Под игото” на Иван Вазов.

 
Макар че все още не е изследвана историческата стойност и истинност на писмото, на двете сребърни кръстчета-дар от Левски на две медовски деца, кметът Стоянова, смята, че именно човешкият образ, който дава историята, е ценен урок за младите хора. За разгадаване тайните на кръстчетата занапред тя ще разчита освен на историка Дора Чаушева, но и на уредника в Историческия музей в Чирпан Нанси Маринова, която е и председател на местния Комитет „Васил Левски”.

 
А за посещенията на Апостола в чирпанското село има исторически факти и разкази, според които той е пял в църквата, там е заседавал Революционният комитет, в Медово идвал и Матей Преображенски, за да предупреди Левски, че вече е издирван. „Надявам се да възвърнем историческата си памет, да отхвърлим забравата. Заедно с комитет „Забравените”, с председател Игнат Пенев от селото, ще обединим усилията си и смятам, че ще успеем да върнем историческото си самочувствие”, убедена е кметицата.
 
Медовци се гордеят, че родом от селото им са възрожденецът Паисий Рилски, просветителят Йоникий, Вълю Стефов-участник и деец на Съединението, Георги Минчев, който е разстрелян редом с Никола Вапцаров и др. За тях местните направили исторически кът, пред който провеждат тържествата си.
 
Край селото се намира и природният феномен Вкаменена сватба, в подножието на който в края на април ще се проведе голям фолклорен събор. Надяваме се това да привлече много хора, които да разгледат историческата и картинната ни галерия, да се запознаят с интересното ни минало, обяснява кметицата Станка Стоянова. С малко тъга тя разказва, че от 1 400 души в миналото, днес медовци са едва стотина. Някога в селото имало болница, пожарна, ветеринарна лечебница, лесничейство. „За съжаление, днес селото е в клинична смърт като много други наоколо. Затова се надяваме да възродим историческата си памет”.

 
„Живата” история на Медово днес е 99-годишен жител, най-възрастният в селото. А кметът Стоянова споделя, че и занапред ще търси и ще проучва неизвестната история на селото, част от която е пътят на две сребърни кръстчета...Подарени на две медовски деца от Апостола на свободата Васил Левски.
 
Снимките са предоставени от кмета на село Медово Станка Стоянова.