Ще препоръчвам България и Казанлък на всички, за да могат да посетят вашата прекрасна страна и града на розите и тракийските царе. Това каза Н.Пр. г-н Макото Ито, посланик на Япония в България, по време на срещата с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, Посланикът беше поканил Стоянова да разговарят в резиденцията на посолството.

Срещата премина в приятелски тон. На нея бяха обсъдени възможностите за организация на съвместни инициативи, като най-близката от тях е през месец октомври, когато в Казанлък щегостува художникът калиграф Кихачиро Нишиура. Неговата изложба под надслов „Силата на молитвата - нова калиграфия" е уникална. Заедно с представянето на платната, авторът ще направи демонстрация на калиграфска техника.

Посланик Макото Ито живо се заинтересува от развитието на приятелските връзки между Казанлък и японските градове Мунаката, Хирошима и Фукуяма. На 12 септември в Мунаката започва Фестивалът на българската култура, който се провежда до 28 септември от 2000 г. досега Той самият предложи да съдейства на Община Казанлък за осъществяване на контакти с бизнеса и с различни организации в Япония, така че взаимоотношенията да се задълбочават и разширяват. Посланик Ито изрази своя възторг от Фестивала на розата в Казанлък и се заинтересува от празниците, посветени на тракийската култура.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подари на Негово превъзходителство фина конкума с розово масло и албум с прекрасни снимки от Фестивала на розата, на който посланик Макото Ито бе гост. Фотосите върнаха г-н Ито към емоциите от празничните събития и това искрено го зарадва.



На срещата присъства и заместник-кметът на общината Лилия Цонкова, както и двама представители на японското посолство в България.