От началото на тази година Центърът за кариерно ориентиране става част от дейностите на Център за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора, съобщи Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“ в Общината.

Центърът е създаден през октомври  2012 г. като част от мрежата от 28 центъра в цялата страна,  по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът приключи в края на 2017 г. 

Основната насока  на кариерното консултиране е ориентирането на учениците от 1 до 12 клас към информиран избор на образование и професия. В центъра се организират  групови обучения на ученици по теми, съобразени с възрастовите им особености; интерактивни форми на взаимодействие по кариерно ориентиране; обучения за самопознание- качества, умения, интереси, силни и слаби страни; обучения за вземане на решения, за справяне с конфликти; информационни кампании за професиите и специалностите в училищата в област Стара Загора. 

Провеждат се и индивидуални консултации с всеки ученик за определяне на интереси, способности, предпочитания и ценности и се съставя план за действия на всеки ученик, преминал индивидуална консултация. 


Всеки понеделник и сряда от 16.00 до 18.00 часа се предлагат консултации с психолог. В Центъра се организират  форуми по кариерно ориентиране, тренинги, семинари, дискусии. Работи се с учениците от училищата в Общината. Приоритет са ученици, на които предстои  преход от една образователна степен в друга или от училище към пазара на труда.

Специалистите в Центъра консултират ученици и техните родители при избор на образование и професия; работи се и с учители, класни ръководители, педагогически съветници.