В Стара Загора кампанията „Ангелска елха", чрез която се събират подаръци за децата на лишените от свобода, продължава. Причината е, че до момента са събрани по-малко от 20 подаръка, а нуждаещите се 74. Това са деца от 3-месечна до 17-годишна възраст, чиито родители са в Старозагорския затвор.

Кампанията се реализира без наличен финансов ресурс и разчита изцяло на дарения от общността под форма на подаръци за децата(детски играчки, учебни пособия, дрехи, обувки или други). Неопаковани подаръци се приемат във фоайето на Радио Стара Загора, припомни Таня Табакова, която е регионален координатор на акцията.

„Кампанията продължава за всеки, който има желание и намерение да направи Добро. Това е акция, която се осъществява за седма поредна година и целта е да се съберат подаръци за дечицата, чиито родители са в Затвора. Това са деца от семейства с нисък стандарт на живот и не могат да си позволят онова, което техните връстници ще намерят под елхата. Идеята ни е всяко дете да получи радост в Коледната или Новогодишната нощ.

Децата, за които събираме подаръци, са на различна възраст и това, от което се нуждаят са играчки, дрешки и лакомства. Не е необходимо нещата да бъдат скъпи, а просто нови, защото всеки заслужава скромен, но личен подарък.



Не знам, защо старозагорци не откликнаха на тази кампания. Разочарована съм от липсата им на съпричастност и положителна реакция. Може би причината е, че се отнася за определен контингент хора, но децата им нямат вина за това в какво семейство са родени, те не носят вина и за стореното от техните родители. Стигнахме до там, че от централата ни в София да ни изпращат подаръци за старозагорските деца. Излиза, че ние сме близо 200-хиляден град, а не успяхме да съберем 70 детски подаръка, които да стоплят 70 детски сърца по празниците. Това е и причината да удължим кампанията", сподели в ефира на Дарик Таня Табакова.

Инициативата се реализира от Дружество за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода. Всичко възниква като преди повече от 30 години, при свое посещение в щатски затвор, доброволци стават свидетели как направени от тях подаръци с хигиенни материали биват прибрани и пазени за предстоящото Рождество Христово. Оказва се, че жените-затворнички ги пращат на децата си като подарък за Коледа.

През 1982 г. доброволката Мери Кей стартира първата кампания за подпомагане на децата на лишените от свобода. Днес над 400 000 деца на затворници от 100 страни получават подаръци от името на своите родители. Всяка Коледа от 1999 г. насам между 700 и 1200 деца на затворници в България получават подаръци благодарение на усилията на доброволците и дарителите на „Ангелска елха".

Мисията на кампанията „Ангелска елха" е запазването и укрепването на естествените връзки между родителя, лишен от свобода, и неговото дете, дарявайки надежда да се погрижи за децата и техните семейства.

Програмата спомага за превенция на изоставянето на деца и намаляване риска от ранната им криминализация.