11 автобуса потеглиха тази сутрин за връх "Шипка" от площада пред Община Стара Загора.

"Всички служебни автобуси на кметството също бяха ангажирани заради небивалото стълпотворение от хора, цели класове от училищата и много ентусиасти, които искат да присъстват на тържествата на историческия връх", съобщават от пресцентъра на общината.

"Трети март е ден на спомняне, ден на преклонение, но и празник на живота! Ние в Стара Загора винаги сме го отбелязвали така - като ден в прослава на живота, на свободата, на независимостта!", каза кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев на събралите се пред общината старозагорци. Той участва и в тържествата на връх "Шипка".

Хиляди граждани се стекоха и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", където под Самарското знаме бяха поднесени венци и цветя от институции и много граждани.



В края на миналата година авторът на монумента проф.Крум Дамянов получи от министър-председателя Държавната награда „Свети Паисий Хиледндарски" и бе поздравен от кмета на Стара Загора със специален адрес.

Жителите на три села - Горно Ботево, Дълбоки и Калитиново, се събраха пред паметника на Загиналите в Джуранлийския бой при Стара Загора.

От 18 часа  на площада пред общината започва празничен концерт на Ансамбъл „Загоре", а от 19 часа  е началото на Тържествена заря-проверка.