11 автобуса потеглиха към връх “Шипка”
11 автобуса потеглиха към връх “Шипка” / dariknews

11 автобуса потеглиха тази сутрин за връх "Шипка" от площада пред Община Стара Загора.

"Всички служебни автобуси на кметството също бяха ангажирани заради небивалото стълпотворение от хора, цели класове от училищата и много ентусиасти, които искат да присъстват на тържествата на историческия връх", съобщават от пресцентъра на общината.

"Трети март е ден на спомняне, ден на преклонение, но и празник на живота! Ние в Стара Загора винаги сме го отбелязвали така - като ден в прослава на живота, на свободата, на независимостта!", каза кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев на събралите се пред общината старозагорци. Той участва и в тържествата на връх "Шипка".

Хиляди граждани се стекоха и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", където под Самарското знаме бяха поднесени венци и цветя от институции и много граждани.

В края на миналата година авторът на монумента проф.Крум Дамянов получи от министър-председателя Държавната награда „Свети Паисий Хиледндарски" и бе поздравен от кмета на Стара Загора със специален адрес.

Жителите на три села - Горно Ботево, Дълбоки и Калитиново, се събраха пред паметника на Загиналите в Джуранлийския бой при Стара Загора.

От 18 часа  на площада пред общината започва празничен концерт на Ансамбъл „Загоре", а от 19 часа  е началото на Тържествена заря-проверка.