Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
100698

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
  • Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
Жители на "Горубляне" блокират входа на София по "Цариградско шосе" между 16 и 19 часа. Протестът е срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“ и липсата на детски площадки, велоалеи, канализация и тротоари в столичния квартал.
 
Начинът, по който общината отрежда терени за зелени площи, е национализация, каза за Дарик Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“: "Отреждането за зелени площи чрез Общ устройствен план на София или с Подробен устройствен план и с последващото принудително отчуждаване за нас е равносилно на национализация, защото цената, която ни предлагат като обезщетение, е между 8 и 11 лева на кв./м. С толкова пари човек не може да си купи нищо в София. Освен това те не искат дори да платят тази сума, защото казват, че те си запазват нашите терени за бъдещо отчуждаване след 15-20-50 години, не знаят точно кога, защото към днешна дата Столична община няма средства".

В същото време общината отдава под наем тротоари и градинки в "Горубляне", изтъкна Янита Тарабанова: "Автокъщите, които са по тротоара на "Самоковско шосе", който е публична собственост и би трябвало да се ползва от всички, всъщност СО го дава под наем на автокъщи. Градинката на кръстовището на "Павел Красов" със "Самоковско шосе", беше градинка 5 декара, в момента е оградено със стъклена ограда и отново е автокъща. Когато питаме СОС защо отдават всички терени, които са на СО и са в рамките на "Горубляне", те все пак са общински, защо не са градинки, те ни казват, че Столична община трябва да печели от терените си. В момента в "Горубляне" няма къде да се съберем, затова обявяваме кръстовището на "Цариградско шосе" с "Павел Красов" за наш площад и започваме там да се събираме".
 
Протестиращите ще блокират кръстовището на "Цариградско шосе" до 19 часа.