Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина
59181

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина
  • Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина

Паметникът на Цар Освободител пред парламента, който беше демонтиран в началото на септември, вече отново е на мястото си. Конят на Александър Втори и фигурата на императора бяха реставрирани за по-малко от три месеца и укрепени по уникална технология, към която са проявили интерес и чуждестранни специалисти. Работата по обновяването на паметника ще продължи с няколко козметични операции по скулптурите му и постамента. Ще бъде освежено и пространството около него - каменната ограда, плочника и стъпалата.

Официалното откриване ще е догодина на националния ни празник 3 март.

Идейният проект за това как да бъде укрепен паметникът на Цар Освободител е дело на специалист от катедра "Метални конструкции" на ВИАС. Защо той е уникален, обясни инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. По думите му: "Конструкцията вътре е уникална. Всъщност сега фигурата няма да се носи от себе си, а ще се носи от конструкцията. Предвидени са всички възможни варианти за разширяването и свиването й. А иначе за самата реставрация - трябваше да се извадят точни копия на краката на коня, сравнени са с оригиналните размери. Точността е до милиметър, въпреки твърденията на някои специалисти, че ще се получат големи разлики, че няма да се същите. Това не е вярно".

Светослав Глосов разказа и за някои възстановени елементи по паметника, които са липсвали от години: "По основната фигура липсваше една юзда. По другите - една сабя, палките на барабанчика отпред - всичко това е направено, отлято и добавено. Следващите няколко поколения ще се радват на този паметник и няма да имат проблеми с него".

Преди паметникът да бъде върнат на мястото си и тялото на Александър Втори да бъде съединено с коня, който е възседнал, в него беше поставена капсула. Каква е информацията, която се съдържа в нея, разкри председателят на Камарата на строителите: "Там е записано, че този паметник е издигнат с дарения от признателния български народ, открит е през 1907 година. А през 2012 година е реставриран със средства от еди къде си, от еди кои си хора и имената им са изброени всичките".



И макар паметникът на Цар Освободител вече да е на мястото си, огражденията около него и строителното скеле ще останат още известно време. Към 20 декември пък в сградата на Софийската централна баня ще бъде открита изложба със снимки, показващи всички етапи от реставрацията на една от емблемите на столицата ни.