Ще има виртуална приемна за гражданите и референдум за новите идеи за София, разкри новият зам.-кмет по транспрота Кристиян Кръстев
В София от 17 януари три нови електробуса ще обслужват удължената линия 123. Тя вече ще свързва район "Слатина" с "Цариградско шосе", "Студентски град" и Симеоновския лифт.

Това е трета електробусна линия за столицата, като до края на февруари ще стартират още две, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи новата електробусна линия.


Тя добави, че цел в новия й мандат е да бъдат открити 10 електролинии. До 2021 г. се очаква и 20% от градската мрежа да се обслужва от електробуси.

"Това е най-чистият градски транспорт. Първоначалните разходи за електробусите са по-високи, отколкото за газовите и дизеловите, но експлоатационните разходи са в пъти по-ниски. Инвестицията, която сме направили, се връща много бързо, а ползите за екологията са несравними. Няма как да говорим за мерки за чист въздух, ако не говорим за по-добър градски транспорт", посочи столичният кмет. 


Основна задача на новия зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев ще бъде именно подобряване на градския транспорт и трафика в столицата.

Той обясни, че за целта ще бъде направена виртуална приемна за гражданите, ще има и референдум, в който ще се обсъждат всички нови идеи.

"Разчитам на всички граждани, отворен съм за всякакви идеи и неслучайно ще направим този референдум. При преимуществено решение от страна на гласоподавателите в конкретен случай ще работим в посока решаването на тези въпроси", обясни Кристиян Кръстев.

Той разкри, че в момента се работи и по олекотяването на трафика на две столични кръстовища.

"На кръстовището на бул. "Тодор Каблешков и бул. "България" - ще увеличим лентите за изнасяне на трафика от "Тодор Каблешков", защото сега има ежедневна тапа. По същия начин на бул. "Царица Йоанна и бул. "Панчо Владигеров" - там ще направим регулиране на кръстовището по различен начин", уточни Кръстев.

"Хората в София трябва да знаят, че градът е проектиран за много по-малко жители и 3 пъти по-малко трафик. Ако не се дисциплинираме всички, много трудно ще можем да постигнем заедно успех. Апелирам всички да спазват правилата по пътищата и да си припомним, че булевардите не са място за паркиране", обърна се той към столичани.