Разширяват
96211

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Разширяват
  • Разширяват
Нови 5000 места за платено паркиране в "зелена зона" ще се обособят в София това лято. Общинската транспортна комисия одобри предложенията на кметовете на районите "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Красно село".

Цената за един час престой в „зелена зона” остава 1 лев. За живеещите в тези райони годишен стикер струва 100 лева, при наличие на  две коли - за втория се плаща 200 лв., а за още един - цената скача със още 100 лева.
 
„Зелeната зона” в София се увеличава

Общинарите от ресорната комисия приеха предложенията на районните кметове и сега топката е в ръцете на Центъра за градска мобилност, който ще изготви план за разкриване на "зелена зона" в "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и „Красно село".
 
Зафир Зарков от комисията коментира, че с въвеждането на нови платени паркоместа не се очаква да се появи проблем в близките на тези райони квартали, където паркирането все още  е свободно. Той обаче допълни, че всеки районен кмет може да даде подобни предложения ако жителите на съответния квартал са съгласни.

 
"С излизането от централната градска част този натиск намалява. Ползите от тези зони в последните години се наложиха като един механизъм, който регулира паркирането и оставя достатъчно пространство за живущите да могат да паркират в такива зони. Именно поради тази причина този дебат се води "отдолу нагоре", от исканията съответно на хората", обясни той.
 
Платеното паркиране в София с ново работно време

Кметът на "Оборище" Васил Цолов посочи, че повече от година се водят дебатите с живеещите в района, където скоро ще има зелена зона.
 
"Болшинството от гражданите, живущи в район "Оборище" искат "зелена зона". Едната от причините е, че районът около "Мол Сердика" е претоварен от автомобили и некоректно паркирали. Другата причина гражданите да държат на зелена зона е, защото т.нар. "спящи автомобили", в които живеят клошари или се събират боклуци, също е доста голям, което пречи на гражданите. Третата е пазарищата, които се образуват заради спрелите лекотоварна автомобили", коментира районният кмет.  
 
До месец най-рано местният парламент окончателно ще се произнесе за въвеждането на зелена зона в тези райони.