Новият Общински съвет не успя да излъчи председател
С аплодисменти Стефан Радев беше посрещнат в сградата на Общината, където официално започна третият му мандат като кмет.

Той благодари за съвместната работа на всички служители и им пожела успех и сили за новите предизвикателства, които предстоят.

„Нека си пожелаем успешни следващи четири години. Разчитам на всички вас, както съм разчитал винаги досега. Дай Боже да са по-спокойни от гледна точка на външни предизвикателства, с които се сблъскахме в предходните четири! Но най-важното е да успеем да направим много повече за Сливен, както за самата община, така и за нейните жители“, каза кметът Радев.

Той прие символите на Сливен от досегашния временно изпълняващ длъжността кмет Румен Иванов. Добромира Стоянова от вокално студио „Усмивка“ изпълни химна на България.


Своя поздрав с танц отправиха и деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс-Сливен, а отец Евгений Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия прочете молитва за здраве и благоденствие.

От името на Сливенския митрополит Иоаникий той подари на кмета две икони. Стефан Радев беше преизбран за трети мандат като кмет на Община Сливен на 5 ноември.

Проведе се и първото заседание на новоизбрания Общински съвет. 
По закон то бе свикано със заповед на областния управител Маринчо Христов. В рамките на сесията избраният за трети мандат кмет на община Сливен Стефан Радев, новите общински съветници и кметове на кметства положиха клетва.

От сцената на зала „Сливен“ кметът Стефан Радев благодари още веднъж за подкрепата и доверието на жителите на Сливен, които са упражнили правото си на вот. Той се обърна и към останалите жители, които не излязоха да гласуват, както и от тези, от които не е получил подкрепа.

„Чуваме и техния глас. През следващите четири години ще работим и за тях“, бе категоричен Радев. Той се обърна с благодарност и към своите опоненти, участвали в изминалата кампания.

„Убеден съм в добрите намерения на всеки един от тях. Убеден съм, че в програмите им има добри идеи за нашия град и за развитието на община Сливен. Наш дълг е да намерим най-доброто от тях, това, което ще направи партията на гражданите най-големия победител“, подчерта новоизбраният кмет. Той отново се спря на изминалия мандат, който е бил изпълнен с поредица от кризи и предизвикателства.

Няма да е лесно и през следващите четири години. Затова ви призовавам да вложим цялата си мъдрост и смирение, с които да намираме правилния път за нашата община. Радвам се, че виждам толкова млади хора сред новите общински съветници и кметове на населени места.

Това ме изпълва с надежда за Сливен!“, заяви още Стефан Радев. Той им пожела ползотворна работа, да бъдат все така пример за дебат, за културно общуване, дори сблъсък на мнения и да не забравят, че зад тях стои доверието на гражданите.

На днешната първа сесия общинските съветници не успяха да изберат председател на местния парламент. Нито една от двете предложени кандидатури - на досегашния председател Димитър Митев и на преизбрания общински съветник Момчил Пантелеев, не успяха да получат необходимото мнозинство от 21 гласа. Така изборът на нов председател бе отложен за следващата сесия през декември.

В рамките на заседанието бе избран състав на временна Комисия за изменение на правилника за организация и дейността на Общинския съвет. По закон днешното първо заседание бе водено от най-възрастния общински съветник - ген. Кольо Милев.