Община Ямбол прекрати договора с пловдивска фирма за осем автобусни линии от градския транспорт в Ямбол.

Причината е в системното неизпълнеие на договора, който е сключен на 5 януари 2006 година и е за срок от 10 години. Най-много са констатираните нарушения за неизпълнени курсове. Например само през юни те са 286 броя. Точното засичане на изпълнението и неизпълнението на разписанията стана възможно след като бе въведена GPS-система. Според договора броят на автобусите в пълна изправност трябва да 23, а през последните месеци е бил между 15 и 18. Нарушена е и клаузата в договора за възрастта им. По договор автобусите  трябва да са на не по-малко от  214 месеца. При проверките е установено, че са средно по на 270 месеца.

Превозвач от известна софийска фирма поема за шест месеца курсовете по тези градски линии.

До изтичане на този срок, през които новата фирма ще осигурява почти половината от градския транспорт, трябва да се проведе конкурс и да бъде избран нов превозвач.



Няма да има проблем за шофьорите на досегашния превозвач, спокоен е кметът на Ямбол Георги Славов, защото вероятно те ще бъдат назначени отново. Те познават линиите, имат практика и ще се справят най-добре. Още повече, че в договора с временния превозвач е записано да се назначават местни кадри. В момента новата фирма работи с командировани от София шофьори.