Годишна съвместна изложба на Представителството на Съюза на българските художници-Сливен и Дружеството на художниците в града бе открита в зала „Сирак Скитник”. Тя е посветена на 18 ноември - Деня на свети Лука, световен ден на художниците. В нея участват 27 творци със 77 свои работи. Паралелно с изложбата в „Сирак Скитник”, в галерия „Май” има втора изложба на сливенски автори. Тя е под надслов „Есенен салон” и в нея са включени творби на 47 художници.

Според запознати става дума за разцепление между творците. „За съжаление тази година по стечение на обстоятелствата текат две годишни изложби – едната е в галерия „Май”, другата тук, в "Сирак Скитник”. Това не е акт на разцепление между художниците, а по-скоро едно  желание за себеизява сливенските творци да покажат своята продукция”, каза при откриването директорът на галерия „Сирак Скитник” Светослав Милев.

Председателят на Представителството на сливенските художници Александър Дойчинов обаче поясни, че има идея творбите, които се показват в галерия „Май”, да бъдат журирани. Според него там напоследък няма нужния висок професионализъм, какъвто той и колегите му искат. „Дружеството на художниците бе изразител на всички художници, а в момента е изразител основно на непрофесионалните художници, а в същото време държи единственото място за изява на професионалните художници - галерия „Май”. Съответно там критерият за показване на нещата е недостатъчно качествен”, каза пред Дарик Дойчинов.

Провеждани са разговори с общинското ръководство за статута на галерия „Май”.

„Решихме, че е добре и сме предложили журито на изложбите и управлението на галерия „Май” да става като се сформира Управителен съвет. В него да влизат Тодор Терзиев – директор на художественото училище, Светослав Милев като представител на общината и директор на галерия „Сирак Скитник”, аз, като председател на Представителството, Петър Кайряков като заместник–председател и един представител на скулпторите. Редно е да присъства и председателят на Дружеството на художниците Даниела Ненчева, но по неразбираеми причини тя не се включи”, каза пред присъстващите на откриването на изложбата в "Сирак Скитник" Дойчинов.



Даниела Ненчева контрира от залата, че никой не е отправил покана към нея да участва във въпросното жури.