„Зоокътът в Шумен няма да бъде затварян, но той не може да функционира като зоолигическа градина", това заяви директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Лидия Кунева. По думите й, сроковете за лицензиране на зоологическа градина са изтекли в началото на годината. Тя обясни още, че животните, за които не е предвидено да се отглеждат в зоокътове трябва да се продадат или предоставят на зооградини с лиценз.  „На този етап това е задължително да се направи с павиана и сокола", допълни Кунева. По думите й, няма никакъв шанс павиана да остане в Шумен. Директорът на екоинспекцията поясни, че в зоокъта няма проблем да бъдат отглеждани масови животни, тоест такива, които не са защитени.

„Може да се започне нова процедура за лицензиране на зооградина, с ново инвестиционно намерение", допълни Кунева. До 27 декември местната администрация трябва да предостави информация за това къде ще бъдат преместени проблемните животни.

Община Шумен е подала информация в екоинспекцията за размера на клетките и условията в зоокъта. На този етап от местната администрация заявиха, че изчакват проверка от Министерството на околната среда и водите в началото на следващата година.

Зоокътът е собственост на община Шумен, а се стопанисва от "Титан-БКС", в момента в него се отглеждат 15 вида животни. "Отговаряме на всички условия за зоокът", заяви Христо Николов - управител на фирмата. По думите му, всички задачи, поставени от РИОСВ за измерване на клетките и предоставяне на информация са изпълнени.



По-рано днес малка група граждани протестира пред зоокъта. Хората заявиха, че искат запазването му, както и че искат павианът да остане.