За подвеждаща пътна маркировка сигнализират шофьори в Шумен. Тя е поставена на натоварено кръстовище близо до пожарната в града и пътя към Паметник Създателите на българската държава.

На места не е ясно накъде трябва да се продъжли движение, а на друго – маркировката вкарва шофьорите в насрещната лента.

Димитър Торчев обяснява, че когато

се спускаш от ул. Владайско въстание, маркировката която води за ляв завой, в един момент те кара да се движиш известно време в насрещното движение. 

За този проблем е категоричен и автомобилният инструктор Тодор Златанов.

Дори на курсистите си той казва да карат през маркировката.


Иначе – не става. Не може сега – докато спазваме праивлника да се блъскаме, щото да спазваме ленат задължително за ляво, казва инструкторът. 


Когато се качваш нагоре пък често се оказваш също в насрещната лента. 

Объркване се получава и при левия завой от Паметник Създатели на българската държава, тъй като от стопа се вижда допълнителна стрелка за завой на ляво.


От Паметника повечето хора завиват наляво и тука отното има проблем с маркировката. Защото за няколко секунди трябва да решиш в коя от трите ленти да избереш, за да завиеш наляво, посочва Димитър.  

Там са направени насочващи линии, но хората понеже не са свикнали, си ги правят както по-рано. Кой повече, кой по-малко и пак се оказват в чужди ленти, допълва инструкторът Тодор Златанов.

Схемата на маркировката, според община Шумен, отговаря на законовите изсиквания. Нейният модел е одобрен и от органите, отговарящи за пътната безопасност.


Спорната маркировка обаче накара представители от общината и полицията да провери изпълнението на място. Установиха, че конфликтна точка има и затова бе взето решение да се преразгледа схемата на маркировка и да се промени така, че да няма предпоставка за инциденти.